Codul Rutier, în vigoare de mâine VIDEO

Codul Rutier, în vigoare de mâine VIDEO
Codul rutier va fi adoptat mâine, în şedinţa de guvern, prin ordonanţă de urgenţă. Anunţul a fost făcut de ministrul de interne, Radu Stroe. Pe ultima sută de metri, autorităţile s-au consultat cu parlamentarii. După ce până acum au văzut documentul doar parlamentarii PSD şi PNL, astăzi şi reprezentanţii Opoziţiei şi-au spus opinia cu privire la noile amenzi pentru şoferi. Alin Tişe, senator PDL de Cluj, a declarat că noile amenzi sunt exagerate în raport cu veniturile românilor.

"Vom lua in considerre amendamentele demne de a fi luate in considerare de ce s-a optat pentru varianta ordonanta d eurgenta. asta e deciyia politica", a precizat ministrul de interne, Radu Stroe.

Parlamentarii Opoziţiei susţin că amenzile ar trebui corelate cu venitul mediu. în plus, deputaţii şi senatorii au cerut ca proiectul să nu fie promovat prin ordonanţă de urgenţă, ci să intre în dezbaterea Legislativului.

"Cred ca ar trebui facuta ajustare intere nivelul amenzilor si castigurile oamenilor pentur ca esenta e sa aiba caracter preventiv sui nu sanctionator", a menţionat deputatul UDMR Mate Andras.

"Nu ai centura, te avertiyeaza si peste 200 de metri e alt politist si daca te vede fara centura sa te amendeze", a specificat deputatul PDL Mircea Toader.

Pe de altă parte, preşedintele Camerei Deputaţilor crede că cei care încalcă legea trebuie să plătească scump.

"In anumite zone sa fie inasprit, chiar si cu confiscarea autoturimelor, cu retragerea permiselor, astfel incat sa avem cat mai putine accidente mortale, pentru viteza! Daca vor sa conduca rapid sunt jocuri de calculator in acest moment si conduci cat vrei, poti sa-ti iei simulator acasa", a precizat parlamentarul PSD Valeriu Zgonea.

Proiectul Codului Rutier prevede că sancţiunile vor ajunge la cel mult 120 de puncte de amendă. Adică 9.600 de lei. Suspendarea permisului după un accident grav va fi de cel mult doi ani. Dreptul de a conduce se suspendă pentru o perioadă de 180 de zile dacă şoferul nu opreşte la trecerea la nivel cu calea ferată sau atunci când depăşeşte cu mai mult de 60 de km pe oră viteza maximă admisă.

NOUL COD RUTIER

Amendă maximă - 9.600 de lei

Nepurtarea centurii de siguranţă - amendă 1600 de lei

sursa: proiect M.A.I

NOUL COD RUTIER

PERMIS SUSPENDAT PENTRU:
- depăşirea vitezei admise cu peste 60 km/h - 6 luni
- conducerea maşinii băut - 6 luni
- accident cu victimă - un an
- accident cu victimă (dacă şoferul e băut şi primeşte NUP) - 2 ani
- se dublează perioada de suspendare dacă se repetă greşeala în 3 ani
- neoprirea la calea ferată când barierele sunt coborâte - 6 luni

Sursa: proiect M.A.I.

"PDL consideră că actualul cod rutier este bun, că sancţiunile actuale sunt suficiente noile prevederi sunt exagerate. nu sunt raportate la veniturile romanilor. preocuparea guvernului ar trebui sa fie aplicarea legii si nu marirea amenzilor, care nu pot fi platite. putem ajunge in situatia de a fist executati, sa li se vanda casa pentru amenzi de 8 - 9 mii lei", a precizat senatorul PDL Alin Tişe.

 

Comenteaza