Colecţia de iarnă, varianta Oser

Colecţia de iarnă, varianta Oser
Clujenii care vor să se aprovizioneze pentru anotimpul friguros care bate la uşă au la dispoziţie târgul de vechituri, ca alternativă la malluri şi magazinele cu articole costisitoare.
Vremea frumoasă a adus sâmbătă un număr mare de clujeni la târgul de vechituri al oraşului, mutat din vara asta pe strada Bobâlnei. Pe Oser prosperă în această perioadă vânzătorii de haine groase, cizme şi bocanci, dar şi cei care au la tarabă patine, schiuri sau chiar anvelope de iarnă.

Ca de obicei, târgul era înţesat cu cele mai neaşteptate lucruri, de la mărgele la drujbe, pătrunjel verde, goblenuri, cosmetice şi conserve din Ungaria sau articole de uz casnic din Olanda. Cele mai multe şi mai căutate produse erau, totuşi, cele de care avem nevoie în timpul ierii. Mormane de anvelope de iarnă tronau şi la intrarea în târg şi în mjiloc. “50 de lei, negociabil, atâta costă un cauciuc. Le-am adus din Germania, am crezut că voi da lovitura după ce s-a dat lege că ar fi obligatoriu dar nu a fost aşa. Numai după ce cade zăpada se interesează şoferii...”, spune unul dintre vânzători.

Alte “noutăţi” ale weekend-ului trecut din Oser au fost articolele pentru sporturi de iarnă. Zeci de metri de patine înşirate pe cearceafuri, clăpari mai mult sau mai puţin ponosiţi şi stive de schiuri îşi aşteptau cumpărătorii. Preţurile variau de la cîteva zeci la cîteva sute de lei, în funcţie de starea în care se aflau articolele şi de marcă. O săniuţă gri cu spătar de lemn, lucrată după model vechi, aşa cum aveau copiii în anii ‘80-’90 aştepta la un “stand” să însufleţească iernile altui copil. “Numai 80 de lei cer şi nu-i bătut în cuie. A fost a băiatului meu, ce mai zbura cu ea pe Tăietura Turcului... A plecat în America de mult şi am zis că la ce să o mai ţin să ocupe spaţiu”, se justifică vânzătorul. Nu s-a arătat nimeni dornic să o cumpere cât a fost ziua de mare, dar omul nu s-a supărat: “E vreme, numa’ să ningă o dată şi să vezi cum li se face poftă de săniuş...”.

Munţi de cojoace, râvnitele “alendeloane” din urmă cu câteva zeci de ani, scăpate ca prin minune de asediul moliilor, erau plasaţi strategic prin târg şi nu trecea un om pe lângă ele care să nu fie tras insistent de mânecă să le încerce. “Îs călduroase, doamnă, şi ieftine, nu mai găseşti acuma în magazin aşa ceva”, îşi spuneau “poezia” vânzătoarele cu fuste colorate şi glas răsunător.

La mare căutare au fost sâmbătă puloverele groase, în toate culorile pământului şi cu etichete care de care mai răsunătoare, de la Benetton, C&A, Marks & Spencer, Fishbone sau Vero Moda la Versace sau Giorgio Armani. Cele mai multe costau 10 lei, însă găseai cu 3, 5 sau cu câteva zeci de lei, în funcţie de rigoarea vânzătorilor. Nu au lipsit de la tarabe accesoriile pentru anotimpul rece. Cu câţiva lei puteai să cumperi o căciuliţă, să alegi pe îndelete din cutii pline cu berete, mănuşi de toate felurile, pentru cei mari sau pentru prichindei.

Vânzătorii de încălţăminte au avut câteva sâmbete consecutive foarte productive în Oser în această perioadă. Dacă la alte articole de iarnă clujenii s-au dovedit mai puţin prevăzători, hectarele de cizme, bocanci, botine şi pantofi nu au fost înşirate degeaba. “Am avut un sezon bun cu vremea asta frumoasă, de data asta chiar am făcut vânzare, mai ales la cizme. E drept că am lăsat din preţ, nu o dată mai mult decât mi-am propus, dar fără negoţ nu se face târg”, a spus Vasile M., din Oradea, comerciant vechi în Oser. O pereche de cizme din piele costa sâmbătă între 5 şi 100 de lei, sau, mai rar, câteva sute dacă erau noi şi “de firmă”.

Pavajul şi transportul, eternele nemulţumiri

Încă de la prima “ediţie” pe strada Bobâlna vânzătorii şi cumpărătorii s-au arătat revoltaţi de felul în care a fost pavat locul, cu pietre mari. “Ne răsucim picioarele şi ne poticnim mereu în pietrele astea, la ce s-or fi gândit când le-au pus aşa? Vin mulţi oameni în vârstă pe aici, e de mirare că nu şi-a rupt nimeni picioarele până acum ”, se plânge tanti Anuţa L., vânzătoare cu tradiţie în Oser. Alt necaz al târgoveţilor este autobuzul care vine rar şi se umple mereu până la refuz.

Comenteaza