Şcolit 11 ani în străinătate, caută în România un leac pentru cancer

Şcolit 11 ani în străinătate, caută în România un leac pentru cancer
Specializat în SUA, Finlanda şi Canada, un absolvent al UBB s-a întors în ţară pentru a găsi soluţii împotriva uneia dintre cele mai temute boli.

 

 

 Are un doctorat în Ungaria şi trei burse postdoctorale în Statele Unite ale Americii, Finlanda şi Canada. A fost bursier NATO în Canada. Este Cosmin Sicora (foto), un absolvent al Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) care a decis să se întoarcă în ţară pentru a face cercetare.

 

Cosmin Sicora (36 de ani) a absolvit Facultatea de Biologie şi Geologie a UBB, iar acum este director la Centrul de Cercetări Biologice din Jibou (Sălaj). “Voiam de mult să mă întorc în România să aplic aici ce am învăţat «afară», pentru că îmi părea rău în străinătate, când mergeam la conferinţe, că sunt foarte puţini români şi că ţara nu e reprezentată de nimeni care să conteze pe plan internaţional”, a spus Sicora. El este originar din Jibou şi a făcut la Cluj-Napoca, în cadrul UBB, un master în manipularea genetică a plantelor.

 

După stagiul de la Cluj, Sicora a fost admis la un doctorat în biologia mediului înconjurător în Szeged (Ungaria). Apoi a obţinut o bursă postdoctorală NATO în Canada, o alta la Fundaţia Universităţii din Turku (Finlanda) şi o a treia la Universitatea de Stat din Arizona (SUA). în total, bursele cumulează 11 ani de studiu şi cercetare. Ulterior s-a mutat în oraşul de 10.000 de locuitori Jibou, pe postul de cercetător ştiinţific la Centrul de Cercetări Biologice (CCB), iar acum conduce instituţia.

 

A încercat să obţină o bursă de la Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice din învăţământul Superior (CNCSIS), prin linia de finanţare care încurajează întoarcerea în ţară a cercetătorilor. “Dar a venit criza şi nu s-a mai acordat finanţare. Am avut noroc că s-a scos postul de cercetător ştiinţific de gradul I la concurs în aprilie, chiar înainte să intre în vigoare ordonanţa de urgenţă care blochează posturile. Altfel, poate n-aş fi reuşit”, a declarat el pentru ZIUA de CLUJ, adăugând că a fost atras în ţară şi de baza materială de la CCB, care îi asigură condiţii bune de lucru.

 

Sicora urmăreşte să elucideze în ţară mecanismele dintre fotosinteza şi producţia de biohidrogen la microorganismele fotosintetizante şi să verifice modul în care diverse extrase din plante acţionează asupra celulelor canceroase, pentru a găsi tratamente împotriva bolii. Acestea sunt cele două proiecte de cercetare majoră pe care cercetătorul vrea să le depună pentru finanţare la Uniunea Europeană.

 

în cele trei burse postdoctorale, Sicora s-a specializat pe studiul diversităţii din mediu pentru identificarea enzimelor cu potenţial economic, pe efectul luminii vizibile şi ultraviolete asupra aparatului fotosintetic al plantelor şi pe producerea de biohidrogen de către cianobacterii, ca sursă de energie nepoluantă prin captarea energiei solare.

 

CCB, în subordinea ministerului

 

Centrul de Cercetări Biologice - CCB – şi Grădina Botanică din Jibou se află în subordinea Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului. Grădina are o suprafaţă de aproximativ 35 de hectare, dispune de peste 5.000 de specii de plante şi a fost înfiinţată în urmă cu 40 de ani de profesorul Vasile Fati, al cărui nume îl poartă.

 

Comenteaza