COMEDY CLUJ Câte genuri are comedia?

COMEDY CLUJ Câte genuri are comedia?
Câţiva tineri cineaşti invitaţi la Festivalul Internaţional de Film Comedy Cluj au povestit ieri presei cum şi-au făcut filmele, dar şi cum văd ei cinematografia de astăzi.

"E greu să faci oamenii să râdă", au fost ei de acord, dezvăluind lucruri haioase din propria lor experienţă.

Sam Voutas a regizat "Revoluţia felinarelor roşii", iar Sebastian Stern, "Bondarul", ambele aflate în competiţia de lungmetraje de la Comedy Cluj. Anna Linnekarter se ocupă de distribuţia altui film concurent, "Fetele Yakuza nu plâng niciodată", iar Zen Rosenthal este creatorul unui scurtmetraj aflat în competiţia clujeană, "fOUR". Toţi sunt tineri, entuziaşti, sinceri şi pasionaţi de film şi au acceptat să dezvăluie jurnaliştilor tot soiul de lucruri despre filmele lor.

"Mă bucur că filmul meu a fost invitat la un festival de comedie", a spus Sebastian Stern, deşi acceptă că "Bondarul" nu e tocmai o comedie. "Se poate găsi o temă a eşecului şi a păstrării aparenţelor, o combinaţie de melancolie şi umor, de momente fericite şi triste", a replicat Sebastian observaţiei că pelicula sa e, mai degrabă, o dramă. "Filmul a fost selectat pentru că tema festivalului este comedia dramatică, iar Sebastian a precizat că filmul lui acoperă mai multe genuri", a ţinut să afirme directorul executiv al Comedy Cluj, Horaţiu Dan.
De altfel, o mare parte a discuţiei s-a învârtit în jurul "definiţiei" contemporane a comediei. Anna Linnekarter a observat că filmul promovat de ea poate fi etichetat drept o comedie-action sau thriller, iar Sebastian a recunoscut că, deoarece comediile sunt finanţate mai bine, mulţi cineaşti tineri tind să acopere această arie pentru a-şi putea realiza filmele.

"Bondarul" este primul lungmetraj al regizorului german, care a primit Premiul pentru cel mai bun tânăr cineast în Germania. Acestasperă ca la al doilea film producţia să meargă mai repede.

Filmul "interzis" în China

"Revoluţia felinarelor roşii" are în spate tot felul de poveşti amuzante. Este al doilea lungmetraj al lui Sam Voutas, actor de profesie, care şi-a petrecut adolescenţa la Beijing. "Am jucat rolul «albului» în filme chinezeşti", recunoaşte zâmbind Sam, care şi-a realizat primul film "super-underground", cum zice el. "M-am mirat apoi că a avut succes pe DVD în SUA", a mărturisit Voutas. Cazul "Revoluţiei felinarelor roşii" e unul mai special. Filmul are ca subiect afacerea cu jucării erotice a unui tânăr chinez. "Una din probleme a fost că n-am găsit în Beijing astfel de obiecte. Până la urmă, am primit un camion plin de la o companie producătoare", şi-a amintit regizorul. Pentru a susţine postproducţia peliculei, jucăriile au fost scoase la licitaţie, fiind cumpărate de plasticieni care le-au transformat în obiecte de artă. "Revoluţia felinarelor roşii" este un film independent, aşa că realizatorii săi n-au avut nevoie de autorizaţie pentru a filma. Totuşi, ei au încercat să obţină un aviz oficial, dar au renunţat după ce au văzut câtă birocraţie implică asta. Până la urmă, povestea autorizaţiei a devenit o secvenţă în film, a spus Sam Voutas.

Din păcate, din cauza subiectului său, "Revoluţia felinarelor roşii" nu poate rula în cinematografele chineze, ci numai pe internet sau în statele occidentale. Sam a avut o experienţă plăcută cu actorii chinezi, care, deşi nu mai jucaseră în astfel de producţii, au fost foarte dornici să joace în film. "Mai ales oamenii în vârstă s-au dovedit foarte interesaţi", a spus cineastul.

Câte ceva despre filmul românesc

Cu toate că n-au văzut prea multe filme autohtone, cei patru invitaţi ai Comedy Cluj au o părere bună despre cinematografia noastră. "Am văzut câteva scurtmetraje şi mi-au plăcut foarte mult", a spus Anna Linnekarter. Sebastian Stern s-a declarat cucerit de "Gobbel" şi de "Grand Hotel Italia" - două producţii româneşti din competiţia de scurtmetraje, dar afirmă că "4, 3, 2", pe care l-a văzut mai demult, i s-a părut "prea puternic, prea intens, prea emoţional". A declarat în schimb că i-ar plăcea să facă un film ca "Grand Hotel Italia", dar cu subiect german. Zen Rosenthal, care locuieşte în Los Angeles, s-a declarat mulţumit că a putut să vadă la Cluj filme din culturi diferite, pentru că acasă simte prea mult influenţa Hollywood-ului. Concluzia celor patru oaspeţi a fost că "toţi regizorii îşi doresc să facă comedie".

 

 

Etichete
Comenteaza