Concurenţă mare pe piaţa cataloagelor electronice cu notele elevilor

Concurenţă mare pe piaţa cataloagelor electronice cu notele elevilor
O firmă de software din Braşov a prezentat în mai multe licee din Cluj o ofertă de catalog online mult mai ieftină decât cea venită de la Iaşi.
După ce firma ieşeană Adservio a încheiat acorduri de principiu cu trei licee din Cluj-Napoca pentru implementarea catalogului electronic, la care părinţii au acces contra unor sume cuprinse între 7,5 şi 11 lei pe lună, o firmă din Braşov oferă şcolilor un produs similar contra sumei de 600 de lei pe an, indiferent de numărul de elevi şi cu acces gratuit pentru părinţi. Directorul unuia dintre cele trei licee din Cluj spune că nu mai este interesat de oferta din Iaşi. Agenţia Naţională de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice (ANRMAP) a demarat verificarea contractelor încheiate de Adservio cu cinci licee din Iaşi, fără selecţie de oferte sau licitaţie.

În urmă cu o săptămână, reprezentanţii societăţii Adservio din Iaşi le-au prezentat mai multor directori de licee din Cluj-Napoca sistemul de catalog electronic, ca şi cum acesta ar fi fost inventat de specialiştii acestei firme. “Sistemul este creat de noi pentru îmbunătăţirea învăţământului românesc. Îl oferim în franciză altor firme care vor să-l implementeze în şcoli, însă nu am stabilit încă un preţ al francizei”, a spus pentru ZIUA de CLUJ responsabilul PR al Adservio, Costi Andriescu. Acesta le-a explicat directorilor de şcoli că nu-i costă nimic introducerea catalogului electronic în unităţi, dar că părinţii trebuie să plătească o taxă “modică” de 7,5 lei pe lună pentru a avea acces la catalogul online sau de 11 lei dacă vor şi atenţionări prin e-mail sau SMS.

“Părinţii nu sunt obligaţi să se aboneze. Ei nu se abonează 100%, dar se conving în timp de beneficiile sistemului. De la an la an, sunt mai mulţi abonaţi”, spune Andriescu. Deja la Iaşi a izbucnit scandalul la un liceu la care părinţii s-au plâns că au fost obligaţi de conducerea şcolii să-şi facă abonament la catalogul celor de la Adservio. Calculat la o mie de elevi reiese un venit de 7.000 de lei lunar de la o singură unitate de învăţământ.

La scurt timp după ce Adservio a început să curteze liceele şi Inspectoratul Şcolar Judeţean din Cluj, firma braşoveană Royal Bit, producător de software şi hardware pentru sistemul educaţional, a venit cu o contraofertă. “Catalogul electronic este pentru noi un produs light. Aşa cum Microsoft oferă gratis un antivirus, aşa şi noi oferim şcolilor acest catalog doar contra costului de mentenanţă de 600 de lei pe an, indiferent de numărul elevilor, iar toţi părinţii au acces la el. Pentru noi acest produs este doar o anexă la alte softuri mult mai greu de realizat pe care le avem în ofertă şi pe care le-am introdus în şcoli din 26 de judeţe din ţară”, a declarat pentru ZIUA de CLUJ directorul Royal Bit, Cosmin Priboi.

Directorul Liceului “Gheorghe Şincai” din Cluj-Napoca, Alexandru Bugariu, unul dintre cei care au încheiat acord de principiu cu Adservio, spune că le va transmite ieşenilor că are o ofertă mult mai bună. “Şi dacă dau din buzunarul meu 600 de lei pe an şi merită experimentat sistemul. Oricum, nu voi implementa nimic până nu discut cu părinţii. Am avut consiliu profesoral în care cei de la Royal Bit au prezentat catalogul electronic, iar profesorilor le-a convenit deoarece, spre deosebire de cel de la Adservio, pot pune notele oricând şi de oriunde, nu neapărat la ora respectivă. Aşa că atunci când profesorul are o oră liberă poate să se ocupe de catalogul electronic şi nu pierde timp la ore”, a explicat Bugariu. Acesta a precizat că mai este o firmă din Cluj care i-a prezentat un tip de catalog electronic.

Verificarea ANRMAP

ZIUA de CLUJ a semnalat într-un articol din 11 noiembrie că unităţile de învăţământ intenţionează să încheie contracte cu Adservio fără a face o selecţie de oferte sau licitaţie, la fel cum s-a întâmplat în cazul primăriilor care au permis firmei Codec să monteze radarele fixe, desfiinţate între timp în instanţe. Adservio a implementat deja sistemul în cinci licee mari din Iaşi, iar la unul dintre ele a ieşit scandal, după ce părinţii s-au plâns că trebuie să plătească taxa de catalog electronic. ANRMAP, cea care s-a sesizat şi în cazul radarelor fixe, a intrat pe fir în cazul cataloagelor electronice. “Verificarea va dura deoarece trebuie să ne deplasăm la licee şi să analizăm situaţia”, a spus purtătorul de cuvânt al ANRMAP, Ioana Teodorescu.

Comenteaza