Concurs MAI: Cine ştie, rămâne. Cine nu, predă uniforma

Concurs MAI: Cine ştie, rămâne. Cine nu, predă uniforma
Dominoul pornit de ministrul Internelor, Traian Igaş, răstoarnă zeci de posturi la Cluj. Peste 20 de jandarmi urmează să fie disponibilizaţi, pe baza unui examen a cărui legalitate este contestată. Din poliţie vor pleca 41 de persoane.

8.000 de angajaţi urmează să fie concediaţi din Ministerul Admi-nistraţiei şi Internelor la nivel naţional, potrivit anunţului făcut de Traian Igaş. Clujul nu este ocolit de febra concedierilor, astfel că zeci de poliţişti, pompieri şi jandarmi se pregătesc să predea uniformele. Oficial, şefii susţin că ministerul nu a trimis încă procedurile prin care se va realiza reducerea de personal; neoficial, însă, există informaţii că au fost stabilite date concrete prin care vor fi departajate persoanele care rămân de cele care îşi încheie conturile.

Potrivit surselor ZIUA de CLUJ, jandarmii şi pompierii ar urma să fie supuşi unui examen luni, 27 iunie. Numai de la Gruparea Mobilă de Jandarmi vor fi disponibilizaţi peste 20 de angajaţi. "Ne pun să semnăm că suntem de acord să fim testaţi. Avocaţii pe care i-am consultat afirmă însă că nu este legal. Nimeni din unitate nu vrea să semneze, totuşi ne pregătim de examen", spune unul dintre jandarmii care ar urma să susţină concurs pentru a-şi păstra postul. Numai că severitatea din unitate este dusă la maximum. "Cine nu semnează că este de acord să susţină testarea va fi dat afară automat", subliniază o altă sursă din preajma Grupării Mobile de Jandarmi.

Este legal concursul? Liderul Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie, filiala Cluj, Constantin Mandache, crede că nu. "Toţi au fost testaţi la angajare, aşa că nu înţeleg care este rostul acestei a doua examinări", este de părere Mandache. ZIUA de CLUJ a apelat la un avocat. "Dacă examenul este modalitatea aleasă de minister pentru a face reduceri de personal, nu văd de ce nu ar fi legal", a declarat Delia Bota, avocat în Baroul Cluj.

Colonelul Florinel Budişan, şeful Grupării Mobile de Jandarmi, spune că nimic nu este limpede deocamdată. "Problema reducerilor încă se discută şi nu avem elemente clare. Va trebui să disponibilizăm undeva între 20 şi 26 de persoane. Examenul există ca variantă de departajare, la fel cum se discută şi despre o depunctare a angajaţilor cu abateri disciplinare. Urmează să primim precizări de la minister", a precizat Budişan.

Tot de lipsa de informaţii s-a plâns şi şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Vasile Şomlea. "Nu am certitudini", a spus Şomlea, fără să specifice câţi angajaţi ISU ar urma să plece. Se pare că este vorba de 28. La poliţie se ştie exact: 41 de persoane urmează să fie date afară. Aici nu se pune deocamdată problema unui examen. "Nu avem metodologie pentru reducerea de personal", a spus unul dintre şefii poliţiei clujene. Ministerul aşteaptă un răspuns de la Curtea Constituţională privind statutul poliţiştilor pentru a decide cum îi va departaja pe lucrătorii din IGPR.


Purtătorul de cuvânt a fost degradat

Ministerul de Interne a decis ca purtătorii de cuvânt ai instituţiilor militarizate din subordine să nu mai fie ofiţeri, ci subofiţeri. La Gruparea Mobilă de Jandarmi, căpitanul Ilie Milici va fi înlocuit, susţin surse ZIUA de CLUJ. "Nu pot să comentez această informaţie", a spus Milici. O reacţie similară a avut şi purtătorul de cuvânt al ISU Cluj, Andrei Biriş, care este locotenent.

 

 

Comenteaza