“Condamnate” la cărat dosare în Palatul de Justiţie

“Condamnate” la cărat dosare în Palatul de Justiţie
Grefierele care lucrează în această instituţie din Cluj se plâng că trebuie să urce în fiecare zi scările cu teancuri de dosare în braţe.
Pe lângă munca de birou pentru care sunt plătite, grefierele trebuie să presteze gratis o muncă fizică aducătoare de surmenaj şi de boli profesionale. Reprezentanţii Curţii de Apel spun că, din păcate, nu s-a găsit până acum o soluţie pentru a îmbunătăţi condiţiile de muncă în cazul acestora.

Grefierele spun că dosarele sunt din ce în ce mai multe. “Am 36 de ani şi deja mă doare spatele din cauza căratului de dosare. Ar fi bine dacă ar monta lift, să nu mai trebuiască să urcăm scările”, crede Mirela Stângaci de la Secţia Penală a Tribunalului Cluj. O altă grefieră de la Tribunalul Comercial reclamă că un braţ de dosare are în jur de 10 kilograme. “La comercial sunt dosare foarte groase, mai ales la falimente, unde se depun multe declaraţii de creanţă. Toate de aici suferim de spondiloză cervicală şi lombară”, se plânge Stela Mureşan. Arhiva de la Tribunalul Comercial a fost până nu demult la acelaşi etaj cu instanţa, dar s-a mutat la parter din cauză că spaţiul era prea mic.

Circuitul dosarelor înainte şi după o şedinţă de judecată este lung şi complicat. “Trebuie să ducem dosarele de la arhivă la judecător, de la judecător la noi în birou, apoi în sala de judecată, din sală iar la noi, după aceea la judecător, care trebuie hotărâte, apoi iar în arhivă şi tot aşa”, zice grefiera Diana Călugăr de la Secţia Penală a Tribunalului. Problema este că arhivele instanţelor, birourile grefierelor, sălile de judecată şi birourile judecătorilor sunt la etaje diferite. Cele mai lungi trasee le fac grefierele de la Curtea de Apel şi de la Tribunalul Comercial, deoarece arhivele sunt la parter, iar birourile lor şi ale judecătorilor de la respectivele instanţe se află la etajul doi.

De mult timp grefierele cer un lift, dar acesta este imposibil de montat. “Nu s-a solicitat montarea unui lift deoarece se ştie că nu se va primi aviz de la Comisia Monumentelor Istorice, fiind clădire de patrimoniu. Abia s-au primit avize pentru schimbarea unor ferestre. Se cunoaşte situaţia grefierelor, dosarele fiind grele şi multe, dar nu există o soluţie deocamdată”, a spus purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Cluj, judecător Claudia Ilieş. Aceasta a precizat că, din lipsă de spaţiu, nu pot fi toate birourile unei instanţe la acelaşi etaj, iar arhivele trebuie să fie la parter pentru a uşura accesul justiţiabililor la ele. Un ajutor pentru grefiere ar putea veni din partea jandarmilor care stau de gardă în instituţie, numai că aceştia au ordin să nu pună mâna pe dosare. “Dacă duc un dosar şi apoi se află că a dispărut vreun act din dosar, eu o să ajung să dau cu subsemnatul la Parchetul Militar pentru o hârtie de care nu am habar”, spune unul dintre jandarmii care păzesc Palatul de Justiţie. “Eu am făcut practică la Bucureşti, şi acolo jandarmii ajută grefierele la cărat”, precizează grefiera Stângaci.


Comenteaza