Conducerea Bechtel, urmărită penal 09.09.2010

Conducerea Bechtel, urmărită penal 09.09.2010
Parchetul Tribunalului Cluj a început urmărirea penală în cazul accidentului de muncă de pe şantierul Autostrăzii Transilvania (foto) din 9 octombrie 2009, soldat cu moartea muncitorului Gheorghe Bubău.
Parchetul Tribunalului Cluj a început urmărirea penală în cazul accidentului de muncă de pe şantierul autostrăzii Transilvania din 9 octombrie 2009, soldat cu moartea muncitorului Gheorghe Bubău.

“S-a început urmărirea penală in rem faţă de persoane necunoscute din conducerea companiei Bechtel pentru nerespectarea articolului 37 aliniatul unu din legea 319 din 2006 prvind protecţia şi securitatea muncii”, a declarat pentru ZIUA de CLUJ purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, procuror Dorina Măciucă Prodan. Articolul respectiv din lege prevede că “neluarea vreuneia dintre măsurile legale de securitate şi sănatate în muncă de către persoana care avea îndatorirea de a lua aceste măsuri, dacă se creează un pericol grav şi iminent de producere a unui accident de muncă sau de îmbolnăvire profesională, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la 2 ani sau cu amendă”.

Dosarul a ajuns la parchet, fiind trimis de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM). Potrivit ITM Cluj, muncitorul s-a dezechilibrat din cauză că Bechtel a utilizat o macara care nu a făcut faţă greutăţii şi s-a prăbuşit pe marginea viaductului autostrăzii. “Macaraua utilizată, model CTC 508, implicată în eveniment, pusă în funcţiune fără să fie autorizată ISCIR (Inspecţia de Stat pentru Controlul Instalaţiilor de Ridicat - n.red.), avea capacitatea de a ridica o sarcină de 254 de kilograme în timp ce prefabricatul din beton cântărea 310 kilograme, fapt ce a dus la răsturnarea acesteia pe parapetul de pe marginea viaductului, determinând dezechilibrarea şi căderea în gol a muncitorului Bubău Gheorghe”, au precizat reprezentanţii ITM.


La vremea respectivă, directorul general al sucursalei Cluj al companiei Bechtel era americanul Michael Mix. La rândul său, directorul de comunicare al companiei Bechtel, a precizat că reprezentanţii constructorului autostrăzii “vor continua să coopereze co organele care sunt abilitate să conducă urmărirea penală”.
Comenteaza