Conferinţa de presă a TIFF 2013, LIVE TEXT pe ziuadecj.ro. 190 de filme, din 53 de ţări, la ediţia din 2013 FOTO/VIDEO

Conferinţa de presă a TIFF 2013, LIVE TEXT pe ziuadecj.ro. 190 de filme, din 53 de ţări, la ediţia din 2013 FOTO/VIDEO
Aflaţi toate amănuntele ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, o dată cu noi, de la conferinţa de presă ce deschide festivalul.

La conferinţă vor lua parte Tudor Giurgiu, președintele festivalului, Mihai Chirilov - director artistic TIFF, Cristian Hordilă - festival manager, și Cristi Puiu, membru al juriului competiției și cel care a conceput campania de imagine TIFF 2013.

Urmăriţi mai jos, în ordine cronologică, o relatare în format livetext, de la conferinţa de presă amintită.

10:35 Conferinţa de presă încă nu a început. Conform materialelor de prezentare festivalul, care se va desfăşura între 31 mai - 9 iunie, va include 190 de filme din 53 de ţări.

10:38 A început conferinţa.

10:40 Directorul artistic al TIFF, Mihai Chirilov, vorbeşte despre campania de imagine a festivalului. "Vor fi nu un spot, ci 10. Este pentru prima dată când campania de imagine nu este făcută <in house>, ci a fost încredinţată lui Cristi Puiu. Protagonista campaniei va fi actriţa Luminiţa Gheorghiu", a precizat Chirilov.

10:43 Sunt prezentate spoturile festivalului.

10:55 S-a încheiat prezentarea spoturilor.

"Când mi-a propus Mihai povestea aceasta cu spotul, cu Luminiţa, pentru că ăsta era <pachetul>, dacă vreau să fac un spot cu Luminiţa (actriţa Luminiţa Gheorghiu, n.red.), am zis că da", a precizat Cristi Puiu.

Puiu a precizat că a ales să realizeze mai multe spoturi prin prisma experienţei lui de membru al unor jurii de festivaluri, când devine obositor să vadă tot acelaşi spot. Cristi Puiu va face parte dealtfel şi din juriul principal al TIFF 2013.

"Vor fi difuzate un spot pe zi în toate locaţiile festivalului, mai puţin una; mai există 10 spoturi, făcute tot de Cristi, tot cu Luminiţa, într-o manieră diferită. Acele spoturi vor fi difuzate în Piaţa Unirii, unul pe seară", a menţionat Mihai Chirilov.

"Bugetul este puţin mai mic în acest an, de aproximativ 1,4 milioane de euro, redus faţă de anul trecut cu aproximativ 300.000 de euro. Avem şi sponsori noi, însă nu au putut compensa tăierile de finanţări din fonduri publice", a specificat Tudor Giurgiu, directorul festivalului.

Anul acestea vor putea fi urmărite 155 de filme de lungmetraj şi 35 de scurtmetraje. "Anul trecut am avut 199 de filme lungi şi 48 de filme scurte", a punctat Giurgiu.

"Filmele din competiţie au în centru puştoiaca, adolescenta, fără să fi fost ceva programatic, ci se încadrează într-o tematică mai largă, a femeii la diferite vârste", a precizat Chirilov.

Anul acesta va exista o secţiune specială în cadrul festivalului, "This is the end", "care explorează apocalipsele globale sau personale, printr-o selecţie de filme recente". "În fiecare an introducem la TIFF o secţiune legată de o temă de actualitate. Pentru ediţia din 2013 am ales tema aceasta apocaliptică, pentru că am văzut la festivaluri o astfel de tendinţă", a precizat Chirilov.

10 filme de lungmetraj şi 20 de scurtmetraje vor fi difuzate în cadrul competiţiei din cadrul "Zilelor Filmului Românesc". "Poziţia copilului" va rula la TIFF 2013 dar nu va intra în competiţia respectivă, "întrucât am considerat că un film care a obţinut Ursul de Aur nu mai e necesar să concureze cu alte filme autohtone, cărora vrem să le dăm în schimb o şansă", a menţionat directorul artistic.

"Nu avem un invitat glamour, nu au fost nici bani, în schimb avem foarte multe invitaţi străini, români", a mai punctat Tudor Giurgiu.

Orgsnizatorii au precizat că după anunţarea oficială a programului festivalului biletele vor putea fi achiziţionate, din 24 mai, de pe site-ul biletmaster.ro, iar din 27 mai şi de la casierii. Preţul biletelor este însă unul mai mare faţă de anul trecut, 8 lei pentru studenţi, 10 lei cu preţ întreg pentru bilete achiziţionate în avans, respectiv 12 lei pentru tichete cumpărate în ziua proiecţiei.

"Am lucrat cu mai puţini oameni, au fost reduceri de costuri cam peste tot, şi filmele sunt scumpe de adus. (...) Festivalul este extrem de prietenos cu publicul, chiar şi în momentul când am majorat preţurile, cred că oamenii vor veni în continuare. Festivalul are nevoie de susţinere şi trebuie să avem o discuţie pe viitor cu privire la viitorul său, inclusiv în perspectiva candidaturii Clujului la titlul de capitală culturală europeană", a menţionat Tudor Giurgiu.

 

Etichete
Comenteaza