Consiliul Judeţean a câştigat un proces împotriva Ministerului de Interne

Consiliul Judeţean a câştigat un proces împotriva Ministerului de Interne
După doi ani de procese, Consiliul Judeţean (CJ) Cluj a obţinut, în instanţă, anularea unei corecţii financiare impuse de Ministerul Afacerilor şi Internelor pe un proiect european.

În perioada de implementare a proiectului "Elaborarea strategiei de dezvoltare a Judeţului Cluj pentru perioada 2014-2020", proiect implementat de forul administrativ judeţean în perioada noiembrie 2010 - august 2012, Ministerul Administrației și Internelor, la acel moment Autoritatea de Management, a considerat restrictivă solicitarea Consiliului Județean Cluj ca în echipa de coordonare a contractului de servicii să existe un manager de proiect cu minim cinci ani de experiență în managementul proiectelor finanțate din fonduri structurale nerambursabile, aplicând astfel, o corecție financiară în sumă de 15.800,00 lei.

CJ Cluj a decis să apeleze în instanţă decizia Ministerului. Atât Curtea de Apel Cluj cât şi, ulterior, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, au hotărât faptul că aplicarea corecției financiare de 5% din valoarea contractului de servicii de consultanță și instruire pentru "Elaborarea strategiei de dezvoltare a Judeţului Cluj pentru perioada 2014-2020" este una ilegală, motiv pentru care ambele instanţe de judecată au dat câştig de cauză Consiliului Judeţean Cluj.

„Ne bucurăm că, după aproape doi ani de procese, instanța a dispus anularea notei de stabilire a corecției financiare pe acest proiect finanţat din fonduri europene. Implicit, acest fapt implică returnarea de către Autoritatea de Management, către bugetul Consiliului Județean Cluj, a sumei ce a făcut obiectul respectivei corecții financiare. Dincolo însă de această sumă de bani, ceea ce considerăm că trebuie avut în vedere e faptul că, din nou, instanţele de judecată au confirmat caracterul corect şi legal al măsurilor luate de Consiliul Judeţean în procesul de implementare a proiectelor europene", a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj cu atribuţii delegate de preşedinte, Vakar Istvan.

Proiectul privind "Elaborarea strategiei de dezvoltare a Judeţului Cluj pentru perioada 2014-2020" a fost finanţat prin Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative, valoarea totală a acestuia fiind de 682.851,24 lei. Acesta a avut drept obiectiv realizarea strategiei județului pentru următorii șapte ani, parcurgând toate etapele impuse de complexitatea unui astfel de document precum colectarea informațiilor de bază, formarea profesională a funcționarilor publici care au participat la elaborare, anchetă sociologică în rândul populației, consultări publice ale documentului și, în final, aprobarea lui prin hotărâre de Consiliu Județean.

Comenteaza