Constructor clujean de hidrocentrale, acuzat de fraudă cu fonduri europene

Constructor clujean de hidrocentrale, acuzat de fraudă cu fonduri europene
Reprezentantul unei firme clujene a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție (DNA) Alba Iulia, pentru fraudă cu fonduri europene, într-un dosar legat de construirea unei microhidrocentrale pe Râul Mic, la Cugir. Fondurile aprobate pentru construirea acesteia au fost de 8,2 milioane de lei. Cauza intră în atenţia Tribunalului Alba.

“Procurorii din cadrul DNA Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului Tudor Simion Feur, reprezentant al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de instigare la săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată comisă în formă continuată și în forma participației improprii, fals în înscrisuri sub semnătură privată, folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în forma participației improprii”, a precizat DNA, într-un comunicat de presă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: “În cursul anului 2011, inculpatul, în calitate de reprezentant al unei societăți comerciale, participantă la licitația pentru atribuirea unui contract ce privea un proiect finanțat din fonduri nerambursabile, a folosit în cadrul documentației de calificare trei documente false, dovedind, contrar adevărului, că societatea sa are experiența necesară executării acelui gen de lucrări. Două dintre aceste formulare au fost semnate de administratorul unei alte firme, la instigarea inculpatului Feur Tudor Simion.

Ca urmare a acestor demersuri, la data de 4 iulie 2011, între societatea reprezentată de inculpatul Feur Tudor Simion și firma beneficiară a finanțării nerambursabile a fost încheiat contractul de achiziție lucrări având ca obiect realizarea obiectivului „amenajare hidroenergetică Râul Mic, localitatea Cugir, județul Alba”.

Ulterior la data de 14.05.2013, societatea beneficiară, fără vinovăție, a depus la Ministerul Energiei – Organismul Intermediar pentru Energie cererea de rambursare și documentele justificative privind câștigarea licitației de către firma reprezentată de inculpatul Feur Tudor Simion, cu consecința aprobării la plată a 8.272.473,15 lei, sumă cu care această instituție s-a constituit parte civilă în procesul penal, conform DNA.

Procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpatului. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Alba, cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză. Firma în cauză este Space Group Cluj-Napoca, potrivit dosarului înregistrat la Tribunalul Alba.

Comenteaza