Constructor în insolvenţă susţinut de clienţii ţepuiţi
- Scris de Alin Golban
- 13 Mai 2011, 00:41
- Eveniment
- Ascultă știrea

Cumpărătorii de apartamente din blocul neterminat de pe strada Răsăritului cer la Curtea de Apel încetarea procedurii insolvenţei începută împotriva dezvoltatorului imobiliar CDI Invest, în speranţa că se vor relua lucrările de construire. Oamenii se tem că în cazul falimentării societăţii nu-şi vor mai vedea nici locuinţele şi nici banii daţi pe ele, rămânând doar cu ratele la bănci.
Cei 24 de oameni care au depus cereri de intervenţie în procesul în care CDI Invest contestă deschiderea procedurii insolvenţei au calitatea de creditori în dosarul de insolvenţă. Ei au fost trecuţi în tabelul creditorilor cu sume între 10.000 şi 60.000 de euro, bani daţi ca avansuri pentru apartamentele ce trebuiau finalizate până în noiembrie 2009. Lucrările la bloc s-au oprit la nivelul cinci, iar pe şantier "locuiesc" momentan două familii de romi în barăcile lăsate în urmă de muncitori. La sfârşitul anului trecut, Tribunalul Comercial a admis cererea de deschidere a procedurii insolvenţei contructorului, înaintată de o firmă cu care a colaborat la lucrări şi de către o persoană care a achitat un apartament.
Reprezentanţii CDI Invest au atacat cu recurs la Curtea de Apel Cluj sentinţa primei instanţe de intrare în insolvenţă. În dosarul de la curte, 24 de cumpărători de locuinţe în blocul de pe Răsăritului au intervenit pentru a susţine contestaţia CDI. "Deşi se poate susţine că subsemnaţii suntem pe o poziţie diametral opusă debitoarei CDI Invest în calitate de creditori ai săi, la fel ca şi Go Montaj şi Sigartău Alexandru, totuşi subsemnaţii formulăm prezenta cerere de intervenţie în favoarea recurentei CDI Invest, întrucât avem interesul de a fi admis recursul debitoarei şi a înceta procedura generală a insolvenţei deschise împotriva debitoarei, cu reluarea activităţii acesteia în condiţii normale. Reintegrarea CDI Invest în circuitul comercial obişnuit ar creşte considerabil şansele ca subsemnaţii să ne dobândim apartamentele pe care recurenta s-a obligat să le edifice şi să ni le transmită în proprietate. De la antreprenorul lucrării de edificare a ansamblului de locuinţe am înţeles că dacă n-ar fi intervenit sentinţa de deschidere a procedurii insolvenţei împotriva CDI Invest, ar fi fost şanse mari ca respectiva construcţie să fi fost deja edificată până la acest moment", se arată în acţiunea comună a oamenilor. Aceasta urmează să fie judecată în data 30 mai.
Clienţii CDI se tem că în cazul continuării procedurii insolvenţei vor rămâne şi fără bani, şi fără locuinţe. "În eventualitatea în care s-ar ajunge în procedura falimentului CDI Invest, raportat la valoarea construcţiei edificate care ar putea face obiectul lichidării, singurul creditor care şi-ar putea satisface creanţa ar fi creditorul garantat Banca Comercială Română (BCR), care are constituit un drept de ipotecă asupra terenului şi construcţiei deja edificate. Celelalte categorii de creditori şi, mai ales, numărul mare al creditorilor chirografari, dintre care facem parte şi subsemnaţii, nu am mai recupera nimic din banii daţi, însă trebuie să rambursăm la bănci rate pe zeci de ani pentru sumele împrumutate şi achitate în favoarea CDI Invest", au precizat cumpărătorii în cererea de intervenţie în dosar.
Potrivit datelor din dosarul de insolvenţă, CDI Invest are de plătit datorii de circa 30 milioane lei către 95 de creditori, printre care parteneri ai constructorului, instituţii ale statului, BCR şi cumpărătorii, care sunt majoritari în listă. Numai banca s-a înscris cu o pretenţie de 2,9 milioane de euro, iar cumpărătorii îşi cer înapoi sume cuprinse între 10.000 şi 60.000 de euro. Reprezentantul CDI, Nicolae Bocşa, nu a putut fi contactat ieri, însă într-o discuţie anterioară a spus că are un plan de refinanţare a proiectului.
"Problemele au început în 2009, odată cu apariţia crizei financiare, când banca a oprit finanţarea. Din creditul de cinci milioane de euro, s-au executat aproape trei. Numai terenul, autorizaţia şi proiectul au costat 2,5 milioane euro, din care investitorii au pus 400.000 euro. Apoi, cu încă 700.000 de la bancă şi banii de la clienţi am construit până la nivelul trei. Din momentul când s-a întrerupt finanţarea, antreprenorul general a decis să meargă mai departe, bazându-se pe promisiuni de la bancă. Pentru că a întârziat refinanţarea, doi creditori au decis să ceară insolvenţa. Vom propune continuarea proiectului şi vom depune plan de reorganizare, având două variante de finanţare pe care nu vi le pot dezvălui", a spus Bocşa. Cumpărătorii susţin însă, în cererea de intervenţie, că "imple-mentarea unui plan de reorganizare are o doză foarte ridicată de incertitudine", motiv pentru care vor să se revină la situaţia de dinaintea declanşării insolvenţei.