Consultant UNESCO: propunerea activiştilor poate discredita România

Consultant UNESCO: propunerea activiştilor poate discredita România
Propunerea venită din partea unor organizaţii neguvernamentale de a include Roşia Montană în patrimoniul UNESCO contravine procedurilor instituţiei şi este nefondată, susţine Dennis G. Rodwell, consultant al prestigioasei instituţii.
În acest context, “comunităţile din Roşia Montană şi din judeţul Alba, în deplină reprezentativitate şi legitimitate a marii majorităţi a locuitorilor, exprimate prin vot, resping categoric demersul demagogic de dezvoltare a zonei Munţilor Apuseni, prin iniţierea procedurii de listare UNESCO a obiectivelor de patrimoniu din Roşia Montană”, se arată într-o scrisoare trimisă de comunităţi premierului, miniştrilor Culturii, Economiei, ambasadorului României la UNESCO şi mai multor instituţii naţionale şi internaţionale.

Arhitectul britanic Dennis G. Rodwell, expert UNESCO şi membru ICOMOS (International Council on Monuments and Sites), consultant al Diviziei Patrimoniu Cultural şi al Centrului Mondial al Patrimoniului, avertizează în studiul său că propunerea de a include Roşia Montană pe lista tentativă a organizaţiei are “deficienţe majore” şi ar trebui abandonată imediat. Respectiva acţiune “e una recentă şi coincide în timp cu creşterea opoziţiei ONG-urilor împotriva proiectului minier al RMGC”, arată specialistul în raportul său. În plus, demersul activiştilor “pune la îndoială integritatea procesului de selecţie şi are potenţialul de a discredita România în obligaţiile sale, ca semnatar al Convenţiei Mondiale UNESCO pentru Patrimoniu, din 1972, precum şi de a a-i slăbi poziţia în cazurile cu adevărat justificate”, crede expertul.

Propunerea contravine chiar listei de criterii a prestigioasei organizaţii, previne arhitectul. Potrivit Convenţiei privind Protejarea Patrimoniului Mondial din 1972 şi Liniilor directoare operaţionale ale procesului de includere în Patrimoniul Universal, ar trebui ca un stat să introducă pe lista sa tentativă doar situri pe care intenţionează să le nominalizeze şi care se pretează pentru includerea pe Lista Patrimoniului Mondial. Alegerea lor se va face în baza unor criterii prestabilite precum “valoarea universală remarcabilă”, “autenticitate”, “integritate” şi un “sistem de management persuasiv şi viabil”, conform specialistului. De asemenea, ţările participante sunt obligate să realizeze liste “cu participarea unei game largi de factori de interes, inclusiv manageri de situri, autorităţi locale şi regionale, comunităţi locale, ONG-uri şi alte părţi interesate şi parteneri”, potrivit reglementărilor UNESCO. Mai mult, este esenţială participarea localnicilor în tot acest proces, lucru care nu s-a petrecut în cursul demersurilor ONG-urilor care au revendicat includerea unor obiective de la Roşia Montană pe lista respectivă.

Dennis G. Rodwell atenţionează, tot în studiu, că UNESCO este în pericol de a fi asociată cu organizaţii neguvernamentale care se opun mineritului la Roşia Montană. Expertul atrage atenţia asupra pericolului de a expune reprezentări publice despre un asemenea obiectiv cu scopul nominalizării acestuia. “Reprezentarea într-un astfel de caz este supusă interpretărilor (lucru explicit în unele prezentări de la Fânfest 2010) cum că ICOMOS s-a antepronunţat cu privire la meritele înscrierii unui obiectiv pe Lista Patrimoniului Mondial. Neînţelegerile de acest gen pot submina integritatea procesului de includere în Patrimoniul Mondial”, arată Rodwell. Arhitectul mai subliniază că siturile miniere au devenit monumente UNESCO numai după ce toate operaţiunile miniere comerciale au fost definitiv încheiate, “cu singura excepţie a minei de sare Wieliczka (Polonia), care, din diverse motive artistice şi turistice, este un caz special”.

Raportul independent intitulat “Reflecţii privind relevanţa şi adecvarea declarării Roşia Montană ca Obiectiv de Patrimoniu Mondial al UNESCO” a fost realizat la cererea Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), iar concluziile sale urmează să fie integrate în strategia de profil a companiei. Arhitectul Dennis G. Rodwell a lucrat în ultimii zece ani în România, inclusiv la proiectul de plasare a centrului istoric al oraşului Sibiu pe lista UNESCO a patrimoniului mondial. În vederea documentării pentru întocmirea raportului, în perioada mai-noiembrie 2010, specialistul s-a aflat de mai multe ori la Roşia Montană, unde a avut întâlniri cu primarul comunei şi cu locuitorii zonei.

“Considerăm că înscrierea localităţii noastre în lista tentativă UNESCO este doar o încercare de a bloca proiectul investiţional propus la Roşia Montană şi nu un demers care oferă soluţii pentru conservarea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural”, se arată în scrisoarea comunităţilor din Roşia Montană şi judeţul Alba trimisă autorităţilor. Documentul este semnat de primarul şi consilierii din Roşia Montană, precum şi de edilii din Abrud, Câmpeni şi Bucium.

Comenteaza