Continuă sărbătorile în comunele clujene. Ce se pregătește la Mociu

Continuă sărbătorile în comunele clujene. Ce se pregătește la Mociu
| Foto: arhiva

Duminică, 1 septembrie 2024, comuna clujeană Mociu va găzdui cea de-a XXVII-a ediție a Festivalului „Jocu’ de pe Câmpie”, un eveniment de referință pentru Câmpia Transilvaniei.

Festivalul aduce laolaltă formații de jocuri tradiționale și ansambluri folclorice din județele Cluj și Mureș, alături de renumiți interpreți de muzică populară.

Manifestarea este organizată de Primăria și Consiliul Local Mociu, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj.

Evenimentul va debuta la ora 12:00, cu o paradă a portului popular și a călăreților prin centrul comunei, urmată de deschiderea oficială pe scena amplasată în aer liber din parc. În continuare, publicul va putea asista la evoluția formațiilor de jocuri tradiționale, a ansamblurilor folclorice și a interpreților vocali.

Printre formațiile care vor urca pe scenă se numără: Formația de jocuri și obiceiuri tradiționale „Zorile” din Mociu, în acompaniamentul Tarafului „Zorile” (primaș Stângaciu – Țuli Carol), Formația de jocuri tradiționale din Frata, Asociația „De la lume adunate și înapoi la lume date” - Grupul „Jijicanii”, Formația de dansuri tradiționale „Urca” și Ansamblul de jocuri populare „Vaida-Cămăraș”. De asemenea, vor participa ansamblurile folclorice: „Copiii Mociului”, „Miorița”, „Dor Sărmășan”, „Rapsodia Clujană”, „Dor de pe Câmpie” din Silivașu de Câmpie, „Junii Cetății Dăbâca” și „Moștenirea”.
Pe lângă formațiile invitate, festivalul va aduce pe scenă și soliști vocali, printre care: Valeria și Traian Ilea, Cătălin Nistor, Ovidiu Varian, Radu Arcălean, Liliana Burcă, Claudiu Ciotleuș, Lucia Potra, Melisa Cuc, Voichița Naghi, Mariana Pop, Diana Haja, Denisa Țâțu, Ioana și Ionuț Șuteu, Paul Sâmbotelecan, Irina Pop, Bianca Trif, Laura Petean și Ruxandra Rațiu.

Un moment special al evenimentului îl constituie și evoluția elevilor clasei de canto popular din Mociu, coordonați de prof. Claudiu Ciotleuș. Aceștia, reuniți în Grupul „Grai dulce, strămoșesc”, îi vor încânta pe spectatori prin cântecele lor. Grupul este format din: Natalia Ghirișan, Ionuț Fodor, Iasmina Băldean, Denisa Iarai, Maria Dipșan, Lorena Șuteu, Delia Hășmășan, Diana Budălăcean, Adelina Hășmășan, Flavia Ban, Nereia Bărăian, Naomi Bărăian, Bogdan Moldovan, Lucreția Sălăgean și Dalia Berendi.

Formațiile artistice invitate vor oferi spectatorilor un spectacol deosebit, prezentând jocuri populare specifice zonei, ilustrând astfel bogăția și unicitatea tradițiilor din Câmpia Transilvaniei. Evenimentul, care își propune să protejeze și să promoveze jocul tradițional în rândul iubitorilor de folclor autentic, va fi prezentat de Grigore Sâmboan.

Festivalul „Jocu’ de pe Câmpie” a debutat în 1984 la Mociu, reunind încă de la început formații artistice din județul Cluj, dar și din Alba, Mureș și Bistrița-Năsăud. De atunci, acest eveniment a devenit un reper important în conservarea tradițiilor folclorice din zonă.

Comenteaza