Continuă seria neagră la Cluj: sinucidere la Opera Maghiară şi o alta lângă Dej

Continuă seria neagră la Cluj: sinucidere la Opera Maghiară şi o alta lângă Dej
La doar două zile de la sinuciderea unei studente de la Facultatea de Teatru, un solist de la Opera Maghiară şi-a luat viaţa înjunghiindu-se în inimă.


Tragedie în rândul angajaţilor de la Opera Maghiară. Solistul Szilard Sziklavari a decis să îşi încheie socotelile cu viaţa în noaptea de duminică spre luni. Bărbatul, în vârstă de 31 de ani, care s-a înjunghiat cu un cuţit de bucătărie în zona hemitoracică, a fost găsit de logodnica sa în baia din propria locuinţă.

El a fost transportat de urgenţă la Institutul Inimii, însă din cauza rănilor a decedat luni după-amiază. Prietenii solistului de la Opera Maghiară nu reuşesc să găsească o motivaţie gestului şi spun că acesta nu avea probleme de ordin financiar sau sentimental, urmând să se căsătorească în vara viitoare. "Nu avea probleme cu logodnica", a spus un prieten al bărbatului, care a insistat să rămână anonim. Sziklavari a ales să îşi ia viaţa fără să ţină cont că în apartament se afla logodnica sa. "Ea a adormit, iar el a rămas treaz. La Operă a mai băut trei beri. Nu bea des, dar când îl apuca... Cred că a fost momentul oportun. Nu avea probleme. Nu avea datorii. A fost o cădere nervoasă. Avea depresii cum are toată lumea. Nu avea nici un fel de probleme, acum şi-a cumpărat maşină, voia să îşi cumpere apartament. Urma să se căsătorească primăvara asta ori anul viitor. Nimeni nu poate să spună un cuvânt urât despre el", a spus bărbatul. Logodnica tânărului se învinovăţeşte pentru fapta acestuia. "Crede că din cauza ei a fost. Se învinovăţeşte pentru motive de genul «a pus tricoul într-un fel şi de ce nu l-a aranjat altfel». Nu aveau nici o problemă majoră de cuplu, care să nu se rezolve. A fost un declic", crede prietenul lui Szilard Sziklavari. Conform acestuia, tânărul a mai avut un frate, care a murit din cauza unei boli a inimii.

La rândul său, directorul Operei Maghiare, Szep Gyula, nu ştie ce motive ar fi putut avea Sziklavari pentru a-şi lua viaţa deoarece primea roluri din ce în ce mai importante şi evolua pe plan profesional. Mai mult, instituţia i-a oferit acestuia o locuinţă de serviciu, în semn al recunoaşterii calităţilor sale. "Avem doar patru locuinţe sociale şi sunt 200 de angajaţi la Operă, dintre care jumătate nu sunt clujeni. A fost ca o recompensă", a declarat Szep.

Tânărul a avut în seara de duminică un spectacol care s-a încheiat în jurul orei 20:30. "După spectacol a mai stat o jumătate de oră, dar nu părea nimic în neregulă. Toată viaţa lui era foarte liniştită. Îşi pregătea nunta, avea roluri frumoase de solist pentru vara aceasta, chiar şi în Ungaria", a explicat Szep. Mai mult, tânărul avea o carieră de perspectivă. "Nu găsim nici o explicaţie pentru acest eveniment nefericit. Era un băiat echilibrat şi îşi pregătea viitorul. Din punct de vedere profesional îşi contura o carieră frumoasă. Totul părea că duce la creşterea lui artistică şi profesională. Era o relaţie enorm de sănătoasă şi benefică între el şi conducerea Operei, între el şi toţi cei 200 de colegi de aici", a explicat Szep.

Mai mult, conducerea instituţiei l-a ajutat astfel încât să îşi poată programa căsătoria. "Îşi pregătea viaţa spre bine. Locuia cu logodnica lui şi împreună am corelat spectacolele Operei încât să îşi programeze ei nunta. Am înţeles că a băut în noaptea aceea acasă", a mai spus directorul instituţiei de cultură, care a adăugat: "Numai cuvinte de laudă am despre el. La mine ajung doar veştile proaste, dar niciodată nimeni, nici un regizor, nici un dirijor, cineva care să fi condus activitatea artistică a Operei nu a primit nici o semnalare prin care Szilard ar fi învinuit că întârzie, nu ştie rolul sau nu se îmbracă la timp. Era impecabil, iubea scena, trăia pentru operă". Sziklavari avea 31 de ani şi urma să se căsătorească cu logodnica sa, Anita. Era originar din localitatea sălăjeană Jibou şi absolvise în 2006 Academia de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj.

În noaptea de luni spre marţi, un alt bărbat s-a sinucis în localitatea Mănăstirea. Bărbatul în vârstă de 47 de ani s-a spânzurat cu o funie în şură după ce şi-a aprins o lumânare. Vecinii acestuia spuneau că nu avea loc de muncă şi e posibil ca acesta să fie motivul pentru care s-a sinucis.

Conform Doinei Cozman, şefa Clinicii de Psihiatrie III din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, cauzele sinuciderilor sunt depresia, stresul, evenimentele negative de viaţă, bolile incurabile sau care cauzează dureri, dar şi consumul de alcool sau de droguri. "România ocupă un loc sub media statistică a sinuciderilor din Europa. În ultimii cinci ani statistica sinuciderilor în România se situează în jurul valorii de 12-14 la suta de mii de locuitori", a precizat Cozman. Psihiatrul a explicat că la nivelul judeţului Cluj rata sinuciderilor este de 10 la suta de mii de locuitori. Cozman s-a referit şi la cele trei sinucideri care au avut loc în ultimele zile în Cluj. "În cazul tinerei au existat toate semnele pe care noi în clinică le diagnosticăm cu numele de depresie severă cu elemente psihotice şi cu risc suicidal înalt. Se pare că a fost consultată, se pare că a urmat tratament. Din păcate, boala a fost mult prea gravă şi nu a putut să fie stăpânită de un tratament care se pare că nu a fost aplicat chiar din primele momente ale declanşării bolii. În celelalte două cazuri care s-au întâmplat în ultimele zile se pare că anturajul nu a sesizat că persoana se află într-un impas psihologic şi psihic şi aceste persoane au dus actul până la capăt, fără să fie prezentate medicului", a mai spus medicul.

 

 

Etichete
Comenteaza