Contraatac în cazul blocului ilegal de pe Bucureşti

Contraatac în cazul blocului ilegal de pe Bucureşti
Awwad Jamal, constructorul de pe strada Bucureşti nr.4, cere instanţei de judecată să oblige primăria să-i elibereze autorizaţie.
În timp ce Primăria Cluj-Napoca a solicitat judecătoriei să emită ordonanţă preşedinţială pentru oprirea imediată a lucrărilor de la şantier şi să-l oblige pe iordanian să desfiinţeze construcţia realizată fără autorizaţie, Awwad Jamal s-a adresat tribunalului. El cere ca municipalitatea să fie obligată să-i autorizeze imobilul cu patru etaje pe motiv că membrii comisiei de urbanism ar fi tergiversat nejustificat aprobarea documentaţiei din 2008 până acum.

Primăria Cluj-Napoca i-a intentat proces lui Awwad Jamal în luna august, cerând judecătoriei să-l oblige să demoleze imobilul de pe strada Bucureşti nr.4, după ce Poliţia Comunitară l-a amendat cu 10.000 de lei pentru că nu deţine autorizaţie de construcţie. Procesul de la judecătorie are termen de judecată în aprilie 2011. Replica lui Awwad a venit la sfârşitul lunii octombrie, când a depus acţiune împotriva primăriei la tribunal. “Să pronunţaţi o hotărâre prin care să obligaţi pârâta (Primăria Cluj-Napoca – n. red.) la eliberarea autorizaţiei de construire”, a cerut iordanianul la tribunal. Acest dosar are termen de judecată în mai 2011.

Awwad Jamal a arătat în dosarul de la tribunal corespondenţa purtată de arhitecţii angajaţi de el şi Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU). Iordanianul a obţinut primul certificat de urbanism în 6 iunie 2007, iar la începutul lui 2008 a depus cerere de autorizaţie, la care a ataşat documentaţia privind un imobil de birouri şi locuinţe cu patru etaje. În 4 februarie 2009 i s-a răspuns că propunerea de parcare la sol şi la subsolul construcţiei nu este viabilă din cauza lăţimii şi pantei rampei de acces care are face imposibilă manevra de virare de pe rampă în garaj. Arhitecţii angajaţi de Awwad au modificat proiectul. În 3 martie 2009, CTATU a respins documentaţia pe motiv că nu respectă regimul de aliniere şi retragerea faţă de limita laterală. Constructorul s-a prezentat apoi la comisie cu altă documentaţie, iar în 12 mai 2009 răspunsul a fost: “Se va reanaliza posibilitatea asigurării parcărilor cu un singur acces pe parcelă dinspre strada Bucureşti. Se va asigura numărul de parcări aferente funcţiunilor propuse. Se va reglementa juridic accesul pe parcelă dinspre strada Anton Pann”. Certificatul de urbanism din 2007 a expirat, astfel că în 10 august 2009 Awwad a primit un nou certificat, valabil şi azi.

Iordanianul s-a plâns la tribunal că autorizarea a fost tergiversată în mod nejustificat. “De fiecare dată când aduceam la îndeplinire o cerinţă a CTATU şi reactualizam documentaţia, comisia îmi trimitea cu rea-credinţă noi îndrumări care nu îmi fuseseră comunicate iniţial”, a precizat constructorul în acţiunea juridică. Awwad se mai judecă cu primăria în trei dosare. Într-unul dintre acestea a contestat amenda Poliţiei Comunitare, iar în celelalte două primăria este iniţiatoarea acţiunilor de oprire a lucrărilor şi de desfiinţare a imobilului care este aproape finalizat.

Ordonanţa de oprire a lucrărilor mai aşteaptă

În 29 octombrie judecătoria şi-a declinat competenţa în ce priveşte ordonanţa preşedinţială de oprire a lucrărilor în favoarea Tribunalului Comercial, pe motiv că imobilul conţine şi birouri, ceea ce presupune o afacere. Primăria a atacat hotărârea judecătoriei cu recurs, care se va judeca la tribunal în 15 decembrie. Primarul Sorin Apostu a declarat săptămâna trecută că a cerut instanţelor să judece în regim de urgenţă ordonanţa preşedinţială.

Comenteaza