Convoiul de căruțe din Maramureș, gata pentru "Drumul Unirii". Va trece şi prin Cluj

Convoiul de căruțe din Maramureș, gata pentru "Drumul Unirii". Va trece şi prin Cluj

Un convoiul format din zece căruţe trase de cai va pleca, joi, din Sighetu Marmaţiei spre Alba Iulia pe un traseu care măsoară peste 300 de kilometri, refăcând acelaşi drum al străbunilor maramureşeni care au participat la Marea Unire din 1918.

Un convoi format din zece căruţe trase de câte doi cai şi însoţitorii lor va pleca, joi, din municipiul Sighetu Marmaţiei spre Alba Iulia pe un traseu care măsoară peste 300 de kilometri, refăcând acelaşi drum al străbunilor maramureşeni care au participat la Marea Unire din 1918, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Doru Dăncuş.

"Vom reface în mod simbolic un traseu de peste 300 de kilometri, având plecarea din municipiul Sighetu Marmaţiei, urmând să ajungem în Alba Iulia, pe 1 Decembrie. Practic, refacem un traseu parcurs de înaintaşii noştri pentru a fi prezenţa la Alba Iulia şi a marca Unirea din 1918. Să ştiţi că în urmă cu o sută de ani strămoşii au plecat din Maramureş tot cu căruţa trasă de cai şi cred că din respect pentru gestul lor vom fi în stare să parcurgem acest traseu, deşi iarna se face bine simţită", a spus Doru Dăncuş.

Potrivit acestuia, convoiul de căruţe se va forma în municipiul Sighetu Marmaţiei, însă pe parcurs se vor alătura convoiului români care trăiesc în Ucraina, dar şi locuitori din cele patru zone etnografice a Maramureşului.

"Sigur, traseul şi modul ales să ajungem în Alba Iulia e unul inedit. Pe drum se vor alătura convoiului nostru români care trăiesc în Ucraina, dar şi locuitori din cele patru zone etnofolclorice ale Maramureşului, inclusiv din zona Oaşului, judeţul Satu Mare. Toţi vom fi îmbrăcaţi în costume populare, şi cred că vom fi peste 100 de participanţi numai din Maramureş. Convoiul va fi deschis de doi călăreţi, iar pe drum ne vom opri în localităţile Sighetu Marmaţiei, Săpânţa şi Cicârlău, pentru a lua cu noi steagurile care au făcut acelaşi drum spre Alba Iulia, atunci în 1918", a detaliat Doru Dăncuş.

Plecarea convoiului pe 22 noiembrie din Sighetu Marmaţiei înseamnă şi împlinirea a 100 de ani de la Adunarea Populară din acelaşi oraş, adunare care a stabilit la acea vreme delegaţia Maramureşului pentru Alba Iulia.

Proiectul "Drumul Unirii" Sighetu Marmaţiei-Alba Iulia a fost propus de Consiliul Judeţean Maramureş şi este finanţat de Comitetul Interministerial pentru Centenar din cadrul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale.

Comenteaza