Convorbiri pe internet cu rudele încarcerate pentru deţinuţii de la Gherla

Convorbiri pe internet cu rudele încarcerate pentru deţinuţii de la Gherla
Deţinuţii Penitenciarului de Maximă Siguranţă Gherla pot să ţină mai uşor legătura cu rudele lor încarcerate în alte închisori din ţară, odată cu implementarea sistemului de vizite online.

Prin intermediul unui calculator conectat prin internet la PC-uri din alte penitenciare, persoanele încarcerate au posibilitatea să poarte până la patru discuţii video pe lună, cu o durată de câte 15 minute, cu rudele lor aflate şi ele la închisoare.

"Penitenciarul Gherla a introdus sistemul de convorbiri online pentru deţinuţi cu scopul de a facilita şi menţine legăturile acestora cu familiile. Deocamdată, deţinuţii de la noi pot lua legătura online cu rude care sunt în alte penitenciare din ţară, prin intermediul unui calculator dotat cu cameră video şi care are conexiune la internet. Au dreptul la astfel de convorbiri online de câte 15 minute de patru ori pe lună", a declarat purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Gherla, Dan Donciu.

Potrivit acestuia, în perioada următoare se vrea dezvoltarea sistemului astfel încât deţinuţii să poată purta conversaţii online cu copiii lor, dacă aceştia se află internaţi în centre de plasament. În ultima fază de implementare, deţinuţii vor avea posibilitatea să comunice online şi cu rudele de acasă. 

Pe de altă parte, conform publicaţiei clujust.ro, deţinuţii pot vorbi și se pot vedea prin Skype şi cu membri ai familiei care nu pot ajunge la penitenciar. După ce unul depune cerere, celălalt este anunțat și se stabilește ziua și ora când va avea loc întâlnirea prin rețea.

De altfel, Legea 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal arată, în art. 66, privind Dreptul la comunicări online, că: "(1) Pentru anumite categorii de persoane condamnate se poate facilita comunicarea online cu membrii de familie sau alte persoane. (2) Categoriile de persoane condamnate, numărul şi durata comunicărilor online, precum şi modalitatea de acordare a acestora se stabilesc prin regulamentul de aplicare a prezentei legi".

Comenteaza