Copil din Turda, născut cu handicap după ce mama a primit medicamente interzise în România VIDEO

Copil din Turda, născut cu handicap după ce mama a primit medicamente interzise în România VIDEO
O femeie din Turda a născut un copil cu handicap, după ce medicul ginecolog i-a administrat un medicament interzis în România. Copilul are acum patru ani, dar nu poate face nimic de unul singur. Părinţii au depus o plângere penală împotriva medicului pentru vătămare corporală din culpă, dar ancheta trenează din cauza expertizelor medico-legale. Ginecologul a refuzat să explice de ce a administrat un medicament interzis.

 

Medicamentul Cytotec nu este autorizat de Agenţia Naţională a Medicamentului. Cu toate acestea, medicul ginecolog Ovidiu Lupşan i l-a administrat unei femei din Turda pentru a-i provoca travaliu. Femeia a născut un copil cu handicap neuromotor, motiv pentru care a depus plângere penală pe numele medicului.


 "Medicul ginecolog a administrat la naştere mamei un medicament care nu este pe piaţa românească", spune avocatul familiei, Dorin Tătaru. "Nu se foloseşte la provocarea naşterii. Medicamentul a provocat un travaliu intens or dacă copilul nu a fost poziţionat în poziţia naturală pentru naştere aceasta a generat o sufocare".

Medicul ştia însă în ce poziţie este fătul, întrucât o consultase pe femeie cu o săptămână înainte de naştere.

"La primul control, când am fost să mă internez, aveam 40 de săptămâni", spune mama copilului, Diana Crişan. "Atunci era de gardă şi mi-a spus că nu e poziţionat cum trebuie copilul, să mă duc peste o săptămână. M-am dus la 41 de săptămâni şi atunci a zis că-mi administrează Cytotec. Eu am considerată că ştie ce trebuie să facă".

Au trecut mai bine de patru ani de la naştere, iar copilul nu poate face nimic de unul singur şi trebuie supravegheat în permanenţă. "Doar stă şi se mişcă în stânga şi dreapta. Nu poate să umble, să vorbească, să mănânce singur", spune mama copilului.

Medicul Ovidiu Lupşan nu a dorit să stea de vorbă cu echipa Realitatea TV Cluj. La cabinetul particular ne-a întâmpinat soţia acestuia, stomatolog. "Nu doreşte să vorbească. Nu va vorbi. Nu are ce explica. La revedere", a spus ea.

La Spitalul din Turda, asistenta medicului se ţine de glume. "Nu are ţinută pentru poză. Am glumit. Ideea e că nu vrea să vorbească", spune asistenta.

Reprezentanţii Spitalului Municipal Turda spun că medicul Lupşan nu este angajat al instituţiei şi nu face gărzi. "Are un contract individual de muncă şi relaţie contractuală directă cu casa de asigurări", spune purtătorul de cuvânt al spitalului din Turda, Maria Cadar. "Făcea gărzi, printr-o convenţie, dar de peste patru ani nu mai face aceste gărzi".

Colegiul Medicilor din Cluj l-a sancţionat pe medicul ginecolog. "Comisia de disciplină a emis o decizie prin care a fost găsit vinovat şi i s-a dat un avertisment", spune preşedintele Colegiului Medicilor Cluj, Aurel Bizo.

Cazul este cercetat în continuare de Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj. Recent, Institutul de Medicină Legală a trimis parchetului raportul de expertiză realizat de trei medici legişti. (CADRU 18.10) Cu toţii consemnează că medicamentul Cytotec nu este autorizat în România, însă doar unul dintre ei precizează că administrarea lui i-a provocat un traumatism fătului.

Reporter: Alin Golban
Operator: Cristi Rus

Comenteaza