Coplată standard în judeţul Cluj VIDEO

Coplată standard în judeţul Cluj VIDEO
Pacienţii clujeni externaţi de la 1 aprilie vor achita 10 lei.

Spitalele din judeţul Cluj au stabilit un nivel comun pentru coplată. Astfel, începând de la 1 aprilie, pacienţii plătesc, la externare, 10 lei.

Contractul-cadru privind acordarea asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2013 - 2014 a intrat în vigoare de la 1 aprilie. Odată cu el şi coplata.

"S-a decis în Consiliul de Administraţie al spitalului nostru ca suma stabilită pentru coplată să fie de 10 lei. Probabil că unii pacienţi încercau să se interneze de mai multe ori pe lună, iar acum se vor gândi înainte", a explicat managerul Spitalului Municipal Cluj-Napoca, Nicolae Constantea. În judeţul Cluj, pacienţii care se vor externa vor plăti aceeaşi sumă. "Coplata va fi de 10 lei la noi, la fel cum s-a stabilit în toate spitalele din judeţul Cluj. Banii nu sunt mulţi, deci nu cred că va fi o problemă din acest punct de vedere. E o sumă modică. E cam cât un pachet de ţigări", a explicat, pentru ZIUA de CLUJ, managerul spitalului de Pneumoftiziologie "Leon Daniello" din Cluj-Napoca, Vasile Mureşan.

Banii care rămân în spitale vor intra în bugetele instituţiilor medicale şi vor putea fi utilizaţi pentru achiziţionarea de medicamente, materiale sanitare sau investiţii. "Şi la noi în spital valoarea coplăţii este de 10 lei, la fel ca în celelalte unităţi medicale din judeţul Cluj. Nu credem că ne putem compara cu alte spitale, care au un rulaj mai mare de pacienţi, dar banii vor intra în bugetul spitalului şi vor fi utilizaţi pentru investiţii", a explicat, pentru ZIUA de CLUJ, purtătorul de cuvânt al Spitalului Municipal din Dej, Antonela Nicoară. Şi în cazul Spitalului Judeţean de Urgenţă Cluj valoarea coplăţii este de 10 lei.

Cu toate acestea, potrivit Contractului-cadru, nu toţi pacienţii vor achita coplata, la externare. "Normele metodologice stabilesc că pensionarii cu pensii sub 740 de lei, copiii sub 18 ani, unele categorii de studenţi şi cazurile de urgenţă sunt exceptate de la coplată", a adăugat Constantea.

 

Comenteaza