Crăciunul la mănăstire. Vezi cum petrec sărbătorile bătrânii şi copiii sărmani de la mănăstirea Dumbrava VIDEO

Crăciunul la mănăstire. Vezi cum petrec sărbătorile bătrânii şi copiii sărmani de la mănăstirea Dumbrava VIDEO
Sărbătoarea Crăciunului îşi păstrează fiecare crâmpei de tradiţie într-o mănăstire. Aşa se întâmplă şi la Dumbrava, la câţiva kilometri de Turda. După slujba religioasă, maicile merg să colinde, apoi se aşează la masă pentru tradiţionala porţie de sărmăluţe. Cel mai mult aşteaptă sărbătorile bătrânii şi copiii sărmani care sunt găzduiţi aici.

 La câţiva kilometri de Turda, nu departe de şoseaua principală, se găseşte Mănăstirea Dumbrava, care pe lângă comunitatea de maici, are în grijă nu mai puţin de 60 de persoane vârstnice şi peste 80 de copii, cu vârste între 0 şi 19 ani. Sărbătoarea Crăciunului este momentul central al anului pentru fiecare dintre copilaşi.

Amalia Cămărăşan, asistent social, spune că cei de care are grijă întreabă deseori unde se află mama lor.  "Nu vă spun ce întrebări îmi pun: mama mea e frumoasă? unde e mama mea? Sunt foarte - foarte ataşată de ei şi vreau să fiu alături de ei la bine şi la rău", spune ea.

Tradiţiile se păstrează nealterate la Dumbrava. Obiceiurile de Crăciun sunt aceleaşi de sute de ani.

"După ce se termină slujba, maicile vin la colindat la mine, pe urmă merg la toţi copiii şi la toţi bătrânii, pe urmă copiii merg la maici", spune stareţul mănăstirii, Vasile Crişan.

Nu lipseşte nici masa tradiţională de Crăciun. Maica Minodora spune că, deşi la mănăstire nu se mănâncă cu carne, pe masă se găsesc mâncărurile tradiţionale, inclusiv sărmăluţe, iar pentru maici - preparate din peşte.

Mănăstirea este numită de către localnici şi "mănăstirea fotbaliştilor", asta pentru că jucătorii generaţiei de aur a naţionalei României au făcut importante donaţii pentru ridicarea sfântului lăcaş.

"Eu am fost duhovnicul echipei naţionale la generaţia de aur. Legăturile se păstrează mai cu seamă că pe aceşti fotbalişti eu i-am cununat, le-am botezat copiii, ei sunt legaţi de această mănăstire", spune stareţul Vasile Crişan.

Cei de la mănăstire spun că aşteaptă la slujba de Crăciun o afluenţă mare de pelerini, aşa cum de altfel se întâmplă la fiecare mare praznic.

Comenteaza