Crematoriului din Mănăştur scos în afara Clujului de candidaţii la parlamentare VIDEO

Crematoriului din Mănăştur scos în afara Clujului de candidaţii la parlamentare VIDEO
Şapte dintre candidaţii clujeni la alegerile parlamentare din nouă decembrie au participat, ieri, la o dezbatere privind cautarea unor "Soluţii alternative pentru amplasarea unui crematoriu uman in proximitatea municipiului Cluj-Napoca".

Evenimentul a fost organizat de Fundaţia Părinţi din România şi a avut ca participanţi pe Aurelia Cristea (USL), Steluţa Cătăniciu (USL), Adrian Oros (USL), Mircea Giurgiu (USL), Csoma Botond (UDMR), Olah Emese (UDMR) şi Ioan Ciorca (PRM).

"Îndemnul meu pentru cetăţeni este de a veni la şedintele de Consiliu Local şi de a pune presiune pe administraţia publică. Punctul meu de vedere nu poate fi decât cel care a fost atunci. Noi, consilierii USL ne-am abţinut, ori votul de abţinere este asimilat votului negativ. Oi în momentul când s-a hotărât proiectul de revocare, l-am susţinut şi am făcut o adresă prefectului din acea vreme şi am sesizat faptul că în apropierea caselor se dorea construirea unui astfel de crematoriu", a declarat Steluţa Cătăniciu, care candidează pentru un post de deputat USL în Colegiul 2. Ea a adăugat că "un astfel de loc trebuie scos în mod cert în afara oraşului".

Şi Aurelia Cristea, candidatul USL pentru Camera Deputatilor din Colegiul 3, crede că un crematoriu uman nu are ce căuta în Cluj-Napoca. "M-am alăturat marşului organizat de către locuitorii din cartierul Mănăştur, iar în acel moment nu deţineam o funcţie publică. Am asistat clar la un abuz al majorităţii administraţiei locale datorită unui vid administrativ. Eu cred că o iniţiativă legislativă prin care s-ar obliga adminstraţia la consultare cu populaţia este absolut necesar. Crematoriul nu are ce căuta în oraş. Am scos în afară parcurile industriale, încercăm să scoatem clinicile medicale din oraş prin spitalul regional de urgenţă, iar acum aducem în Cluj un crematoriu? Noxele emanate acolo pot dăuna sănătăţii. Susţin crematoriul în afara oraşului, unde poate să deservească şi alte judeţe", a opinat Aurelia Cristea, care consideră că un astfel de crematoriu ar trebui construit la 20 de kilometri de aglomeraţia urbană cum se întâmplă în alte ţări din Europa. Candidatul UDMR pentru un post deputat în Colegiul 3 şi-a explicat votul pozitiv dat în Consiliul Local la începutul anului pentru contruirea crematoriului.

"Prima dată am votat pentru, iar apoi am votat pentru revocare şi am recunoscut că m-am pripit. Ne-am pripit la vremea respectivă. Eu m-am gândit că în Cluj avem probleme serioase cu locurile de veci şi la vremea respectivă ideea construirii unui crematoriu mi s-a părut o necesitate, dar n-am zăbovit pe noxele care ar afecta locuitorii din cartierul Mănăştur. Susţin ideea construirii crematoriului, dar nu în Cluj-Napoca", a spus Csoma Botond, care a adăugat că în anii ‘80 în Mănăştur a existat un crematoriu. Olah Emese, candidata UDMR la un post de deputat din Colegiul 1, şi Ioan Ciorca, candidatatul PRM pentru Colegiul 3 la Camera Deputatilor, cred că un crematoriu uman ar trebui construit în afara Clujului, într-o zonă nelocuită.

"Aceste dezbateri trebuia să le avem atunci. Eu aş propune să facem crematoriul în alt judeţ dacă o să deservească 20 de judeţe sau nu în Cluj-Napoca. Ar fi trebuit făcut un referendum local. Nu consider că e oportun să existe un crematoriu în cimitir", a declarat şi Adrian Oros, candidatul USL din Colegiul 1, care a propus ca crematoriul să fie la o distanţă de zece kilometri şi în partea de est a municipiului Cluj-Napoca. "Sunt împotriva construirii unui crematoriu oriunde ar fi el. E o decizie care ne afectează pe toţi, nu doar pe locuitorii din cartierele Zorilor şi Mănăştur. Se impune constuirea unui cimitir nou", a declarat Mircea Giurgiu, candidatul USL pentru un post de senator în Colegiul 1.

Comenteaza