Cresc veniturile medicilor de familie
- Scris de Cristina Pirvu
- 26 Mar 2012, 23:39
- Eveniment
- Ascultă știrea

Proiectul promovat de Ministerul Sănătăţii Publice (MSP) prevede creşterea punctului "per capita" de la 3 la 3,5 lei. Chiar şi aşa, conducerea Asociaţiei Medicilor de Familie (AMF) Cluj susţine că banii nu ar fi de ajuns pentru un medic de familie cu o listă mică de pacienţi. La Cluj, există 348 de cabinete de medicină de familie aflate în relaţie contractuală cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS).
Venitul medicilor clujeni se calculează în funcţie de numărul de pacienţi pe care aceştia îl au şi de serviciile medicale pe care le asigură (spre exemplu, vaccinări - n. red.), pentru care medicii primesc un anumit punctaj. Din această sumă se scad apoi salariile angajaţilor şi impozitele pe care fiecare medic de familie trebuie să le plătească. "Fiind un proiect, se mai poate discuta pe el. Au existat promisiuni că vor creşte cu 15% fondurile alocate de Casa Naţională de Asigurări pentru asistenţa primară. Trebuie făcute însă nişte calcule foarte clare", a declarat Cornel Pop, preşedintele AMF Cluj.
Medicul susţine că sumele de bani care vor veni în plus îi vor ajuta mai ales pe medicii care au pacienţi puţini pe liste. "Orice ban în plus care vine ajută. Media de pacienţi a medicilor clujeni este de 1.800-2.000. Dacă ai sub 1.800 de pacienţi, nu prea îţi ajung banii şi te afli la limita de supravieţuire", a explicat Pop. El susţine că mărirea punctului "per capita" ar trebui să se facă în funcţie de cheltuielile pe care le au cabinetele medicilor de familie. "După ce se plătesc utilităţile rămâne o sumă pentru cabinetul medical, din care se plătesc salariile, impozitele, contribuţia la pensie şi la casa de sănătate, care ajunge la 48-52% din venit", a explicat Pop. El crede că valoarea punctului "per capita" ar trebui să aibă o creştere mai mare. "Ar trebui să se ajungă la o valoare a punctului de 4,5-5 lei şi atunci ar fi o creştere importantă", a precizat şeful AMF Cluj.
Medicul de familie Emiliana Costiug are pe liste 2.000 de pacienţi, iar după ce plăteşte utilităţile şi salariile angajaţilor rămâne în mână cu un venit de 3.500 de lei impozabil. "Pentru cabinetele medicale trebuie plătită o taxă de evaluare de 2.000 de lei o dată la doi ani, trebuie plătite viramentele pentru angajaţi, care sunt destul de mari şi mare parte din suma alocată se duce pe salarii. Trebuie să ne conformăm şi normelor şi trebuie să cumpărăm dezinfectanţi, care s-au scumpit", a explicat Costiug o parte din cheltuielile unui medic de familie.
Conform acesteia, există cabinete de familie care abia se descurcă cu fondurile pe care le au. "Sunt cabinete care abia supravieţuiesc. 3.500 de lei impozabil este venitul cu care rămân după ce plătesc asistenta, contabila şi femeia de serviciu. Avem contract cu o firmă care ne preia deşeurile şi un program informatic pentru care trebuie să plătim, iar factura la gaz luna trecută a fost de 600 de lei", a mai spus Costiug. Medicul Călin Pop din cartierul Gheorgheni are pe liste 2.600 de pacienţi. "Ne ajută orice creştere, dar, din punctul meu de vedere, nu s-a luat în serios problema cheltuielilor cabinetului şi ce se aşteaptă de la un cabinet de medicină de familie. Ca să supravieţuieşti este binevenită suma, dar nu acoperă nevoile reale pe termen lung", a spus Pop. El susţine că medicii de familie ar trebui să aibă posibilitatea să investească în cabinetul pe care îl conduc. "Trebuie să investeşti, să îţi cumperi un ecograf, un EKG. Nu poţi să faci medicină doar cu stetoscopul. În acest moment nu există nici o politică pentru dezvoltarea acestui sector. În Cluj sunt 7-10 medici de familie din 350 care au un ecograf, ceea ce este foarte puţin", a precizat Pop.
Punctul "per capita" creşte de la 3 la 3,5 lei
„Conform proiectului de ordin pentru modificarea normelor metodologiei de aplicare pe anul 2012 a Contractului Cadru se va majora valoarea punctului <per capita> la 3,5 lei de la trei lei cât este în prezent. Practic, în acest fel se va mări bugetul alocat asistenţei primare", a declarat Crina Grozav, purtătorul de cuvânt al CJAS Cluj.