Creștere a nivelului de radiații la Cernobîl. Fizician român: "Se întâmplă asta, din păcate. Suntem pe un butoi de pulbere"

Creștere a nivelului de radiații la Cernobîl. Fizician român: "Se întâmplă asta, din păcate. Suntem pe un butoi de pulbere"

Centrala nucleară de la Cernobîl a fost capturată joi de forțele ruse, iar, ulterior, fizicianul Silviu Gurlui a anunțat o "creștere semnificativă a radiației în jurul centralei".

Cercetătorul şi profesorul ieşean Silviu Gurlui afirmă că, în ultimele ore, senzorii de radiații din jurul centralei de la Cernobil au indicat creșteri ale radioactivității. 

"Asta noapte va spuneam ca acel perimetru de la Cernobil poate fi o problema in caz ca solul, vegetatia, etc, sunt rascolite. Si pare ca se intimpla asta, din pacate. Vad acum valori de 65.5 microsievert/h !!!! Si o crestere spectaculoasa!
Nu stiu ce este acolo. Nu sunt multe harti de poluare radioactiva. Dar aceasta de mai jos arata clar o crestere semnificativa a radiatiei in jurul centralei Cernobil. Judecind dupa pozitia senzorilor, ar putea fi o zona mai fierbine de aproximativ 30 km in diametru. Sper sa fie un accident minor, sa nu mai creasca si toti cei potential implicati in acel areal sa fie foarte atenti. Suntem pe un butoi "de pulbere" daca stirnim iadul", a transmis profesorul Silviu Gurlui, într-o postare pe Facebook.

Fizicianul a explicat și ce s-ar putea întâmpla cu depozitele, deșeurile nucleare și cu reactorul 4 - unde sunt peste 200 de tone de matrice cu uraniu, plutoniu, combustibil lichid si praf radioactivde la Cernobîl - în cazul unor atacuri sau a unor accidente. 

"Desi, din 2000, toate cele 3 reactoare sunt oprite iar reactorul 4 e izolat, combustibilul radioactiv exista, la reactorul 4 si in imprejutimi, de la accidentul de pe 26 aprilie din 1986. Sunt peste 200 de tone de matrice cu uraniu, plutoniu, combustibil lichid si praf radioactiv, acolo in sarcofagul reactorului 4. Daca s-ar produce, ar fi un dezastru ce se poate vedea doar in filmele cele mai infricosatoare.

Dar ma ingrijoreaza altceva, un lucru care ar putea deveni real. Anumite incendii stirnite in vecinatatea reactorului 4, in zona Red Forest ar produce de asemenea foarte mari probleme prin raspindirea in atmosfera a materialului radioactiv, a prafului cu funingine si compusi din sol, de pe sol, adsorbit si absorbit de plante", a explicat Gurlui.

Comenteaza