Criză de grefieri la Judecătoria Cluj-Napoca

Criză de grefieri la Judecătoria Cluj-Napoca
Pentru prima dată în ultimii patru ani, bilanţul Judecătoriei Cluj-Napoca arată o scădere a numărului de dosare înregistrare şi o creştere a numărului de judecători. Problema este că numărul grefierilor nu a crescut direct proporţional cu cel al magistraţilor, ceea ce duce la întârzierea soluţionării cauzelor.

Bilanţul Judecătoriei Cluj-Napoca pe anul 2011 arată că s-au înregistrat 34.651 de dosare, din care 32.817 civile, iar restul penale. Dacă în anii 2008-2010 numărul cauzelor noi a fost în creştere, anul trecut acestea au scăzut. Astfel, scăderea a fost de 17,4% faţă de 2010, când au fost înregistrate 41.846 de dosare noi. "S-au înregistrat cu 7.925 de cauze mai puţin decât în anul precendent, cu menţiunea că este vorba de scăderea numărului de cauze civile. În privinţa tipurilor de cauze civile înregistrate în anul 2011, al căror număr a fost mai redus faţă de anul 2010, arătăm că este vorba în principal de cauze cu complexitate redusă, respectiv încuviinţare executare silită şi investiri bilete la ordin sau file CEC", se arată în bilanţ.

Bilanţul evidenţiază o micşorare a încărcăturii pe judecător, datorată scăderii numărului de cauze civile şi creşterii numărului de complete de judecată. Astfel, încărcătura medie pe judecător a fost de 1.356 de cauze în materie civilă şi 310 la secţia penală. În cursul anului trecut, la Judecătoria Cluj-Napoca au fost soluţionate 37.106 dosare, fiind modificate sau casate de instanţele superioare 440 de hotărâri. "Principalele motive care au determinat pronunţarea unor soluţii ulterior modificate de instanţele de control sunt: numărul mare de cauza repartizate spre soluţionare fiecărui judecător, practica neunitară, legislaţia în permanentă modificare, aplicarea greşită a dispoziţiilor legale, nerezolvarea tuturor petitelor acţiunii, aprecierea greşită a probelor sau probele noi apărute în căile de atac, individualizarea judiciară a pedepselor", se precizează în bilanţ.

Judecătoria se confluntă cu o criză de grefieri ce se resimte în derularea proceselor. "Insuficienţa numărului de grefieri şi de arhivari face ca activitatea acestora să aibă ca efect întârzieri în efectuarea lucrărilor, trimiterea cu întârziere a citaţiilor sau a altor acte de procedură, ceea ce conduce la imposibilitatea soluţionării cauzelor de către judecători", se arată în raportul de activitare. Conducerea judecătoriei a sesizat în 2011 preşedintele Curţii de Apel Cluj că are nevoie de încă şapte grefieri de şedinţă. În condiţiile în care din luna februarie îşi vor începe activitatea la judecătorie şapte judecători, în loc de cinci, cum era preconizat, necesarul de grefieri creşte la nouă.

 

Comenteaza