Criza îi împinge pe tineri să se facă poliţişti

Criza îi împinge pe tineri să se facă poliţişti
Aproape 2.000 de candidaţi îşi încearcă şansele, săptămâna viitoare, pentru a ocupa unul din cele 300 de locuri de la Şcoala de Agenţi de Poliţie “Septimiu Mureşan” din Cluj.
1949 de tineri şi-au depus dosarele pentru admiterea la Şcoala de Agenţi de Poliţie “Septimiu Mureşan” din Cluj-Napoca, pe cele 300 de locuri disponibile. Numărul este cu 100 mai mare decât cel înregistrat anul trecut.

“Cred că e conjunctura economică aceea care face ca numărul de candidaţi să crească, acum sunt cu aproximativ 100 de candidaţi mai mulţi decât anul trecut. Mulţi oameni rămân fără locuri de muncă, dar noi garantăm un loc de muncă sigur după absolvire”, spune ofiţerul de relaţii publice al şcolii, Alice Popa. Toţi absolvenţii şcolii de poliţişti vor primi locuri de muncă în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, a precizat Popa.

Salariul de încadrare al unui poliţist este de 1.200 de lei, iar, adăugând norma de hrană, venitul acestuia poate ajunge la 1.600 de lei net. Până acum, la Şcoala de Agenţi de Poliţie au absolvit cinci generaţii de tineri. “E o meserie relativ sigură, interesantă şi oferă un anumit statut social. În anii trecuţi am avut şi zece candidaţi pe un loc”, a spus şi directorul şcolii, Laurenţiu Stoica, adăugând că numărul în creştere de candidaţi este datorat şi promovării cursurilor instituţiei, realizată în licee.

La Şcoala “Septimiu Mureşan”, probele de verificare medicală şi cele sportive încep luni şi durează până sâmbătă. Potrivit oficialilor Şcolii de Poliţie, între candidaţi sunt şi 713 fete, iar în ce priveşte naţionalitatea, 70 sunt maghiari, 24 ţigani, un candidat este slovac, altul - tătar, iar restul sunt români. Probele de testare a aptitudinilor fizice pe care candidaţii trebuie să le susţină săptămâna viitoare includ alergarea de viteză (50 metri plat), aruncarea mingii medicinale de pe loc şi alergare de rezistenţă pe o lungime de 1.000 de metri.

Candidaţii care trec de aceste probe eliminatorii vor susţine în 3 septembrie examenul scris de verificare a cunoştinţelor de limba română şi o limbă străină, la alegere dintre engleză, franceză şi germană. Durata şcolarizării este de doi ani, iar în România, doar două şcoli instruiesc viitori poliţişti: “Septimiu Mureşan” din Cluj-Napoca, deschisă în 2004, şi “Vasile Lascăr” din Câmpina, înfiinţată în 1968.

Tony şi Apostu, elevi


Primarul Sorin Apostu a “urmat” şi el cursurile şcolii de poliţie “Septimiu Mureşan”, în luna martie a acestui an, cu ocazia Zilei Poliţiei Române. Edilul a luat lecţii de autoapărare, de utilizare a armamentului şi a participat la cursurile de criminalistică. Anul trecut, invitatul Şcolii de Poliţie a fost fundaşul dreapta al CFR Cluj, Tony Da Silva, care a tras cu arma şi a prelevat urme de la presupusul loc al unei infracţiuni,fiind îmbrăcat în echipament special.

Comenteaza