Criza le aduce emoţii florarilor de Ziua Morţilor

Criza le aduce emoţii florarilor de Ziua Morţilor
Crizanteme, cununi funerare şi puzderie de candele şi lumânări au “invadat” străzile Clujului, însă târgoveţii nu îşi fac mari speranţe de profit.
Deşi Ziua Morţilor e abia luni, vânzătorii de plante şi obiecte specifice acestui vechi obicei al Transilvaniei şi-au ocupat deja locurile în pieţe, la intrarea în cimitire şi chiar pe marginea străzii.

“Nu prea am avut vânzare zilele trecute, nu ştiu cum vor merge lucrurile în zilele următoare. Nu ştiu dacă va merita toată munca pentru crizantemele astea, plantatul, săpatul, îngrăşămintele”, a spus Cristina Mărginean, din Jucu, una din vânzătoarele de la intrarea în Cimitirul Central. Vecina ei de pe trotuar, Ştefania Gligor din Turda, s-a plâns că au avut de face şi cu furtunile verii. “S-a abătut grindina în iulie peste seră şi a zdrobit toată folia. Noroc că nu s-a întâmplat acum, recent”, a declarat femeia.

Ghivecele ei de crizanteme costă între 2 şi 40 de lei. Deşi sunt sortite să împodobească mormintele doar la această sărbătoare, uneori se întâmplă ca plantele să supravieţuiască peste iarnă. Umblă zvonuri că unii câştigă miliarde din vânzarea florilor de Ziua Morţilor, însă florăresele de pe strada Avram Iancu nu îşi fac prea mari speranţe. “Chiar şi anul trecut clujenii cumpărau mai mult ghivece din cele mici şi ieftine, nu ne facem acum iluzii”, a declarat vânzătoarea din Turda. Oferta e foarte variată şi în privinţa candelelor şi a lumânărilor, de la cele mici, care costă 30 de bani, la cele cu sticlă şi cu ornamente care de care mai bogate, care costă câteva zeci de lei. Alături, o doamnă în vârstă vinde cetină de brad adusă tocmai de la Beliş. “E lung drumul, dar mai necaz mi-e că nu se vinde marfa”, se plânge femeia, care dă un mănunchi de crengi verzi cu 1,5 lei. “Se pun frumos pe tot mormântul şi apoi se presară flori. Şi la noi şi pe toate satele e mare zarvă în cimitir, deşi până acum 20 de ani nu se făcea nimic, e un obicei de la oraş. Vine şi preotul şi face parastas de Ziua Morţilor”, ne-a mărturisit vânzătoarea de crenguţe de brad.

Un grup de vânzători se agită şi se plânge că primăria nu a anunţat exact cine unde are loc, că e scump şi că “să ne lase unde ne mergea bine vânzarea, în locul vechi din Mihai Viteazul”. Alţii îşi văd în linişte de vânzare. “Noi colaborăm cu o firmă din Olanda, aducem şi de acolo butaşi de crizanteme”, spune o femeie din Chinteni din spatele unor buchete maiestuoase de flori “ale morţilor”, cum sunt numite în popor. “Noi nu mai mergem la noi în cimitir de 1 noiembrie, e important să fim aici la vânzare. Mormintele ni le-am rezolvat, o să trimitem doar fetele cu lumânări acolo când trebuie”, dezvăluie femeia.


Comenteaza