Cu centura Vâlcele-Apahida sub streaşină

Cu centura Vâlcele-Apahida sub streaşină
Bordura centurii Cluj-Est trece, în zona localităţii Dezmir, la câţiva centimetri de o cabană.
Un clujean se teme pentru integritatea lui în condiţiile în care maşinile de mare tonaj care vor traversa centura vor trece chiar pe lângă cabana lui. Reprezentanţii Direcţiei Regionale de Drumuri spun că soluţia a fost aleasă de proiectant pentru a nu demola cabana şi a fi o expropriere mai ieftină. De asemenea, autorităţile dau asigurări că în zonă se vor monta panouri de protecţie şi că proprietarul cabanei nu are de ce să îşi facă griji.

Teodor Şuche şi-a construit cabana din Dezmir în 2003, pentru a avea unde să meargă vara. Omul locuieşte chiar în zona tranzitată de tiruri până când se va finaliza centura Vâlcele-Apahida. “Mi-am făcut cabana ca să scap de traficul greu din oraş şi dau de el aici, la patruzeci de centimetri de cabană. Marginea centurii trece pe sub streaşina mea”, spune bătrânul. Acesta se teme că o maşină ar putea ajunge în cabana lui. Până acum nu au fost luate măsurile de siguranţă, nefiind montaţi parapeţi. “Este un risc foarte mare de a fi lovită cabana de maşinile de mare tonaj. Bine că nu am geamuri către drum. Proiectul centurii este din 2006 şi se putea avea în vedere o altă soluţie. Au dat mai mulţi bani pe rigola din dreptul cabanei decât dacă o mutau. Nu mai am nici acces auto la cabană, iar pe centură nu pot să parchez”, afirmă Şuche. Terenul acestuia a fost expropriat parţial pentru traseul centurii, adică exact până în dreptul cabanei. Statul i-a oferit pentru cei 2.115 metri pătraţi expropriaţi 12.000 de euro, însă instanţa tribunalului a stabilit luna aceasta că omul trebuie să primească 28.850 euro. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs de către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale.

Reprezentanţii Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Cluj spun că soluţia privind cabana lui Şuche a fost aleasă de proiectantul centurii Cluj-Est. “A fost mutat axul drumului din proiectul iniţial tocmai pentru a evita demolări şi să fie o expropriere cât mai mică. I-am explicat proprietarului cabanei că lucrarea nu este finalizată şi recepţionată şi că o să se monteze în acea zonă panouri absorbante de zgomot şi zid de protecţie. Cabana este la limita zonei de siguranţă a centurii. Nu este niciun pericol pentru om”, a declarat directorul adjunct al DRDP Cluj, Teodor Gorcea.

Varianta ocolitoare Vâlcele-Apahida va fi dată în folosinţă în acest an, potrivit unei declaraţii din decembrie a premierului Emil Boc. Termenul iniţial de finalizare era în 2010, însă lucrările au întârziat din cauza alunecărilor de teren apărute pe traseul centurii. Valoarea oficială a lucrărilor a depăşit suma de 133 de milioane de euro. Centura are trei tronsoane cu o lungime totală de 23,7 kilometri.

Comenteaza