Cu maşina în garaj, pentru că i se cere mai mult decât prevede legea
- Scris de Nicoleta Nap
- 15 Aug 2012, 23:21
- Eveniment
- Ascultă știrea
Aron Holhoş Oros din Mărtineşti, judeţul Cluj, a cumpărat cu banii munciţi în Italia o dubă Mercedes Sprinter, de la maramureşanul Gheorghe Hojda, din Moisei. Maşina a fost cumpărată în 21 iulie, din piaţa de maşini de la Gilău. Duba a fost achiziţionată iniţial de Hojda, din Germania, iar omul a făcut toate demersurile necesare pentru a obţine numerele provizorii. Hojda a încercat să obţină autorizaţie pentru transportul de persoane, însă, după o încercare eşuată a decis să vândă duba. Maşina nu a fost declarată la Primăria Moisei, întrucât Hojda o ţinea doar în garaj. Astfel, autoturismul nu a fost luat în evidenţă la Taxe şi Impozite.
Înmatricularea maşinii pe numele său a devenit un calvar pentru clujean, întrucât Primăria Moisei refuză să pună o ştampilă pe fişa de înmatriculare. „Am fost de două ori la Primăria Moisei cu domnul Hojda. Nu vor să pună ştampila pe fişa de înmatriculare, pentru că nu a declarat maşina şi nu a plătit impozitul. Sunt dispus să plătesc eu amenda pentru asta, dar nici aşa nu vor. Au spus că Hojda trebuie să facă şi RAR-ul la Baia Mare. Nu mai ştiu ce să fac, am plătit şi taxa de înscriere la Turda, aproape 10.000 de lei, am cumpărat maşina cu acte în regulă şi nu pot circula cu ea. În curând trebuie să mă întorc în Italia, unde lucrez, şi nu pot să fac nimic cu maşina asta", s-a plâns Holhoş.
Pe de altă parte, Gheorghe Hojda spune că nu era obligat să declare maşina la primărie, pentru că nu i-a făcut RAR-ul şi nu avea de gând să circule cu ea, ci să o vândă. „Maşina poate să stea în curte şi zece ani fără să o declari, doar când faci RAR-ul trebuie să fie în evidenţa primăriei. Eu i-am vândut maşina cu numere de Germania. Nu înţeleg de ce a apărut situaţia asta. Am vorbit şi cu alte persoane, care au mai vândut maşini aduse din străinătate şi nu a fost nici o problemă la înmatriculare după ce le-au vândut", a spus Hojda.
La Primăria Moisei, funcţionarul de la Taxe şi Impozite enumeră etapele pe care trebuie să le parcurgă Gheorghe Hojda pentru a obţine ştampila necesară pe fişa de înmatriculare a autoturismului. „Maşina nu a fost luată în evidenţa primăriei. Hojda şi-a scos, conform legii, numere roşii, de trei ori, şi apoi a revândut-o. La mine nu s-a prezentat pentru a fi luată în evidenţă. Dacă îşi face identificarea la Baia Mare îmi pun ştampila. Probabil că pentru el e un inconvenient, că ar trebui să plătească o amendă pentru că nu a declarat bunul la primăriei în termen de 30 de zile de la intrarea lui în ţară, precum şi impozitul aferent. Să îşi facă Hojda RAR-ul la Baia Mare. Asta e soluţia", a declarat funcţionarul de la Taxe şi Impozite din cadrul Primăriei Moisei. Acesta a refuzat să îşi spună numele, fiind implicat în disputa cu Hojda.
Însă, cerinţa angajaţilor Primăriei Moisei o depăşeşte pe cea a legii. „Hojda nu trebuie să facă RAR-ul, trebuia doar să declare bunul la primărie. Dacă nu l-a declarat în termenul de 30 de zile, va plăti, probabil, o amendă, sau i se va da un avertisment. Aşa ar fi normal. La mijloc e un exces de zel din partea funcţionarilor", a arătat, pentru ZIUA de CLUJ, Marius Pop, directorul Registrului Auto Român Cluj.
Aron Holhoş Oros este revoltat de situaţia în care se află. „Dacă ştiam în ce bag nu mai cumpăram nimic în România. Mai bine cumpăra din Italia, ştiam că plătesc pentru acte 2.000 de euro, dar era totul clar", a spus acesta. În cazul în care funcţionarii din Primăria Moisei refuză, în continuare, să îi pună la dispoziţie actele necesare înmatriculării, chiar dacă amenda de 50 de lei pentru întârzierea declarării bunului va fi plătită, singura soluţie pentru Holhoş va fi să depună împotriva lor o plângere penală pentru abuz în serviciu.