Cu “plocoanele” la curtea soţilor Apostu

Cu “plocoanele” la curtea soţilor Apostu
Filajul din dosarul de corupţie arată cum învinuiţii de dare de mită veneau cu atenţii la vila primarului suspendat de pe strada Inău.

Planşele fotografice cu filajul anchetatorilor în dosarul Apostu îl arată pe patronul societăţii de drumuri Kiat Group, turcul Mustafa Bekar, la poarta lui Apostu cu o plasă de cadou în mână. Anchetatorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Cluj au surprins-o şi pe celebra Aspazia Droniuc în faţa casei primarului. Procurorii susţin că Droniuc i-ar fi dus Monicăi Apostu bunuri alimentare, printre care caşcaval şi lapte. În declaraţia dată la DNA, soţia lui Apostu susţine că-şi făcea singură aprovizionarea şi că pe Bekar nici nu-l cunoaşte. În casa soţilor Apostu, procurorii DNA au găsit la percheziţie 50.000 de lei şi 10.000 de euro ascunşi sub haine într-un dulap.

Filajul realizat de anchetatorii DNA pe parcursul anului trecut arată că locuinţa soţilor Apostu era un adevărat loc de pelerinaj pentru oameni de afaceri învinuiţi de dare de mită în dosarul de corupţie. Astfel, procurorii DNA susţin că celebra Aspazia Droniuc îi lăsa acasă la Apostu diverse alimente, printre care apă, lapte şi caşcaval. Potrivit anchetatorilor, Monica Apostu i-a dat ordin menajerei să-i deschidă poarta Aspaziei şi să-i permită să lase proviziile în casă. "Nu este cazul ca Aspazia Droniuc să-mi facă aprovizionarea întrucât mi-o fac singură", a declarat Monica Apostu.

Patronul companiei de reparat drumuri Kiat Group, turcul Mustafa Bekar, este surprins în planşele fotografice de la filaj cum intra pe poarta lui Apostu cu o pungă de cadou. "Nu-l cunosc pe Bekar Mustafa, nu ştiu că este reprezentantul Kiat, nu l-am întâlnit niciodată. Nu cunosc că Primăria Cluj-Napoca se află în relaţii contractuale cu Kiat. Nu am discutat niciodată telefonic cu Bekar", a declarat Monica Apostu în faţa procurorilor. "În pofida faptului că învinuita Apostu Monica a arătat că nu îl cunoaşte pe învinuitul Bekar Mustafa şi că nu l-a întâlnit niciodată, din convorbirile purtate de aceasta la data de 11 octombrie 2011 rezultă că îi stabileşte o întâlnire învinuitului Bekar Mustafa cu inculpatul Apostu Sorin, întâlnire fixată prin intermediul numitei Călin Liliana, angajată a SC Kiat Grup, şi care a avut loc în după-masa aceleiaşi zile la domiciliul soţilor Apostu", se arată în rechizitoriul cazului.

Cine nu putea veni personal la domiciului lui Apostu trimitea "ploconul" prin curierat rapid. "Am primit de ziua mea de la Liliana Călin (asociat la Kiat - n. red.) o rochie alb-negru, nu îmi amintesc de la ce firmă. Mi-a fost trimisă acasă chiar de ziua mea prin curier", a declarat soţia lui Apostu la DNA. Monica Apostu a mai declarat la DNA Cluj că nu ştia că aceasta are vreo implicare la firma Kiat Group, care repară străzi în Cluj-Napoca. Soţia primarului arestat preventiv le-a spus procurorilor că o cunoaşte pe Liliana Călin de circa opt ani. "Suntem în relaţii de amiciţie, dar nu am ştiu că e reprezentant Kiat. Soţia primarului arestat a povestit că în 9 octombrie 2011 a fost la Iulius Mall la un film cu copiii ei, iar când au ieşit s-au întâlnit întâmplător cu Liliana Călin. "Aceasta s-a oferit să cumpere pentru copii un trening şi pantofi sport de la Reebok. Nu a plătit nici un bun pentru mine, iar pentru copii a făcut-o deoarece îi sunt dragi", a spus Monica Apostu în declaraţia de la DNA Cluj.

Procesul-verbal de percheziţie la domiciliul soţilor Apostu arată că procurorii au găsit 50.000 de lei şi 10.000 de euro într-un dulăpior de la mobilă, sub un fular. Monica Apostu a spus că nu ştia de cei 10.000 de euro: "Nu ştiam că acei bani există la noi în casă şi nu cunosc provenienţa lor". Procurorii DNA Cluj au găsit în casa lui Apostu de pe strada Inău şase ceasuri scumpe marca Doxa şi Tissot, o tabletă Apple IPad, mai multe telefoane, carduri de benzină de la Rosal, carduri bancare şi importante sume de bani.

Procurorii au sărit gardul

Interceptările din dosar arată că Monica Apostu şi-a anunţat soţul în ziua percheziţiei că anchetatorii sunt la poartă, însă acesta i-a spus să nu deschidă. Procurorii au fost nevoiţi să sară gardul înalt al proprietăţii primarului.

Data: 9.11.2011, ora 08:02
Apostu Monica: Auzi?
Apostu Sorin: Şi?
A.M.: Cred că acum or venit la poartă.
A.S.: De unde ştii?
A.M.: Pentru că m-am uitat pe interfon, îs vreo 3-4 şi cred că am văzut-o şi pe asta (n. red. - Elena Botezan, procurorul-şef al DNA Cluj), da' nu ştiu sigur, dacă nu avea ochelari de soare pe ochi.
A.S.: Să nu deschizi!
A.M.: Bineînţeles că nu deschid, numa să-ţi spun, să ştii.
A.S.: Bine, bine, pa.

Data 9.11.2011, ora 08:13
Apostu Monica: Tati...
Apostu Sorin: Da.
A.M.: Or sărit gardul şi-or intrat în casă.
A.S.: Bine. Asta este.
A. M.: Vezi că sunt aicea cu mandate de percheziţie şi or zis să te sun şi pe tine.
Apostu: Dar eu sunt la birou că şi la birou am percheziţie.
A.M.: No, bine, ţi-am spus numa să ştii.
A.S.: Bine, bine, pa.

Noaptea la pepeni

Sorin Apostu îl suna aproape de miezul nopţii pe liderul pepenarilor din Dăbuleni, Marin Stancu, să-i aleagă cele mai bune bucăţi şi mergea personal după ele.

Interceptare 7.09 2011, ora 23:09
Stancu Marin: Alo!
Apostu Sorin: Tot acolo sunteţi?
SM: Nu.
AS: Dar unde?
SM: Eu sunt acasă...
AS: Da?
SM: Şi are băiatu nişte...
AS: Unde?
SM: În Zorilor, să vă dea nişte... buni. Vreo 10-12 bucăţi.
AS: În Zorilor, acolo la Profi?
SM: Da. Şi când vă duceţi, în seara asta?
AS: Acuma.
SM: Acuma?
AS: Acuma am plecat acolo, da.
SM: Bine, sănătate.

După două minute, Marin Stancu ia legătura cu fiul său, care se afla la standul de pepeni, şi îi dă "alarma".

ora 23:11
Stancu Sorin: Ce e, mă?
Stancu Marin: Mă, e ceva.
SS: îîîm...
SM: Scoală-te imediat şi alege lubeniţe, că vine "ăla". Cred că în cinci minute a ajuns acolo.
SS: Ia vezi, zău.
SM: Zău.
SS: Simona s-a pus să se culce afară.
SM: Păi scoal-o şi pe ea.
SS: Hîm?
SM: Scoal-o, mă, şi pe ea. Alegeţi şi pune-le jos să ai acolo 10-12 lubeniţe.
SS: Păi alese, mă, tati, în spate în dubă.
SM: Da să fie mari.
SS: Da, mă, da.
SM: E în dubă?
SS: Aha.
SM: Ei, dacă nu, stai aşa şi decât bagă maşina.

 

Comenteaza