Culmea Clujului imobiliar: locatarii unui bloc “umflat” reclamă o construcţie vecină

Culmea Clujului imobiliar: locatarii unui bloc “umflat” reclamă o construcţie vecină
Locuitorii din două locuinţe colective “mici”, cu câte 16 apartamente, au cerut în instanţă anularea autorizaţiei unei locuinţe familiale.
Mai mulţi proprietari din două blocuri din cartierul Bună Ziua au solicitat oprirea lucrărilor şi anularea autorizaţiei de construcţie a unei vile vecine pe motiv că le umbreşte apartamentele. Numai că blocurile în care stau nemulţumiţii ar trebui să aibă două etaje şi maximum şase apartamente fiecare, deoarece sunt în unitate teritorială de referinţă L3c, iar, în realitate, au o mansardă în plus şi câte 16 apartamente.

Peste zece locatari din blocurile de pe strada Bună Ziua nr. 25 au intentat proces din 2009 Primăriei Cluj-Napoca şi beneficiarului unei autorizaţii de construcţie, Ioan Abrudan. Acesta a primit în 2008 autorizaţie pentru două locuinţe cuplate, una P+E şi cealaltă D+P+2E, pe strada Wolfgang Goethe. Unul dintre imobile este în lucru şi a ajuns la nivelul doi. Pe strada respectivă sunt numai vile, iar în cea care se învecinează cu blocurile reclamanţilor şi cu construcţia la care se lucrează locuieşte chiar Abrudan. “Îmi construiesc o vilă pentru mine, căci acum locuiesc cu părinţii. Cel de-al doilea imobil de pe autorizaţie nu-l mai fac deocamdată”, ne-a spus Abrudan.

Unul dintre locatarii din blocurile de lângă proprietatea lui Abrudan a sesizat redacţia ZIUA de CLUJ că pe strada Goethe se construieşte un bloc, în loc de casă. “Nu s-a respectat nici regimul de înălţime şi nici amplasarea, iar vecinii din blocurile alăturate sunt disperaţi că nu mai au lumină naturală şi că, deşi au făcut sesizări la toate autorităţile, inclusiv cea locală, nu-i aude nimeni”, ne-a scris reclamantul, care nu şi-a precizat identitatea. Printr-o acţiune la Secţia de Contencios a Tribunalului, locatarii din blocurile de pe Bună Ziua cer să se constate că Abrudan ar fi construit la 0,6 metri de parcela vecină şi că Planul Urbanistic General (PUG) prevede pentru zona L3c o distanţă de jumătatea din înălţimea la cornişe, dar nu mai puţin de trei metri. Instanţa a aprobat întocmirea unui studiu de însorire care să stabilească dacă amplasarea imobilelor din autorizaţia lui Abrudan faţă de celelalte asigură însorirea tuturor locuinţelor, atât cele existente, cât şi cele viitoare, pe o durată de o oră şi jumătate zilnic la solstiţiul de iarnă.

Solicitarea instanţei privind studiul de însorire face referire la “imobilele D+P+2E, în care locuiesc reclamanţii”, iar la faţa locului se poate vedea că acestea au demisol, parter, două etaje şi mansarde. În zona L3c, la care fac referire nemulţumiţii, se pot construi, potrivit PUG, locuinţe colective mici, care pot avea maximum şase apartamente, aşa cum prevede o hotărâre de Consiliu Local din 2006. Documentele din dosar arată că unul dintre reclamanţi locuieşte în apartamentul nr. 16 de la etajul trei din blocul 25A. Abrudan spune că ştie situaţia blocurilor vecine, dar că nu le-a reclamat. “Culmea este că blocurile au umbrit curtea casei părinţilor. Trebuiau să aibă şase apartamente, dar au făcut mai multe. Am zis că faptul e consumat şi m-am complăcut”, a spus Abrudan.

Expertul tehnic judiciar numit în vară să efectueze studiul de însorire nu s-a putut apuca de treabă, precizând că “este necesară o ridicare topografică care să cuprindă poziţia reală pe teren a construcţiilor existente. Documentaţia tehnică aflată la dosar nu cuprinde aceste elemente tehnice foarte importante”. Instanţa a constatat că la termenul de judecată din 1 octombrie, reclamanţii nu s-au prezentat, deşi au fost citaţi cu menţiunea “prezenţa obligatorie”. Instanţa a stabilit un nou termen în 10 decembrie, citându-i pe reclamanţi “sub sancţiunea decăderii din proba încuviinţată”. Mai exact, locatarii celor două blocuri pot pierde dreptul la efectuarea studiului de însorire, esenţial pentru acţiunea lor.

Reporterii ZIUA de ClUJ au încercat să-l contacteze pe constructorul blocurilor în care locuiesc nemulţumiţii, Mircea Ionuţ Bărdăşan, însă un asociat de-al său ne-a spus că este plecat din ţară şi că blocurile sunt construite aşa cum prevede autorizaţia. Numai că după ce i s-au prezentat elementele din autorizaţie şi cele de la faţa locului, asociatul a spus că “trebuie să vorbiţi cu Bărdăşan, revine peste două săptămâni”. Inspectorii Primăriei Cluj-Napoca au demarat un control atât la şantierul de pe strada Goethe, cât şi la blocurile de pe Bună Ziua.

Comenteaza