Cum a fost la Festivalul Geamgiilor din județul Cluj

Cum a fost la Festivalul Geamgiilor din județul Cluj
| Foto: Facebook.com/Traditii Clujene
Cum a fost la Festivalul Geamgiilor din județul Cluj
Cum a fost la Festivalul Geamgiilor din județul Cluj
Cum a fost la Festivalul Geamgiilor din județul Cluj

La sfârșitul săptămânii trecute, satul clujean Bociu a fost gazda Festivalului Geamgiilor, un eveniment de suflet pentru comunitatea locală și nu numai.

Desfășurat în perioada 27-28 iulie 2024, evenimentul a fost organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPCT), instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, Primăria și Consiliul Local Mărgău, Parohia Ortodoxă Bociu și Parohi Greco-Catolice Bociu.

Festivalul a început sâmbătă, 27 iulie, la ora 17:00, cu un spectacol folcloric intitulat „Tradiții clujene la Festivalul Geamgiilor”.

Pe scena festivalului au urcat „Mugurii tradițiilor clujene” din Zona de Munte a județului Cluj, tineri talentați precum: Alexandra Ciota, Narcisa Pașcalău, Antonia Bogoș, Alexandra Crișan, Andruța Pavel, Adelina Pavel și Ana Maria Mariș.

Publicul a fost încântat și de evoluția Ansamblului folcloric „Șoimii Carpaților” din Florești și de prestațiile tinerilor interpreți clujeni: Larisa Gurzău, Alesia Rus, Alexandru Crișan, Ștefan Suciu, Decebal Cîmpean, Ștefania Viorela Cotârlă, Dragoș Cîmpean, Paul Sâmbotelecan, Teodora Nan, Paula Roberta Pașca, Ariana Sandor, Denisa Giurgiu, Adela Burcă și Roxana Maria Pop. Spectatorii au avut parte și de interpretările unor artiști consacrați, care au completat atmosfera de sărbătoare.

Duminică, 28 iulie, la ora 13:00, festivalul a continuat cu o paradă a portului popular. Manifestarea, prezentată de a fost urmată de un spectacol folcloric, susținut de Orchestra profesionistă „Cununa Transilvană” a CJCPCT Cluj, dirijor Tudor Căucean. Alături de orchestră, pe scenă au urcat soliști de renume precum: Mirela Mănescu, Anca Branea, Daria Gâdea, Dan Gâdea (taragot), Mihaela Grindean, Andreea Ciupe, Arlesiana Agrijan, Ionuț Candrea, Ioana Petran, Dana Purcel, Raluca Pașcalău și Andrada Mariș.

A participat și Grupul Tradițional „Păstrătorii Tradițiilor” din Răchițele, Ansamblul Folcloric „Cununa Apusenilor” din Gilău, alături de alți invitați speciali, care au contribuit la menținerea unei atmosfere de sărbătoare.

Festivalul Geamgiilor nu a fost doar o celebrare a culturii și tradițiilor populare, ci și un omagiu adus meseriei de geamgiu, care a fost o parte esențială a identității locale.

Recent, satul Bociu a primit recunoașterea oficială a valorii sale culturale prin titlul de Tezaur Uman Viu, acordat de Ministerul Culturii în cadrul Programului TEZAURE UMANE VII, ediția a XII-a. Titlul a fost acordat geamgiului Ioan Goga, un adevărat ambasador al satului și al tradiției de geamgiu.

Festivalul Geamgiilor din Bociu a fost o sărbătoare a identității culturale și a tradițiilor locale, reușind să aducă împreună comunitatea și să promoveze valorile autentice ale acesteia. Evenimentul a fost un succes, reflectând bogăția și diversitatea patrimoniului cultural din județul Cluj.

Comenteaza