Cum a scăpat un judecător clujean de excluderea din magistratură
- Scris de Nicoleta Nap
- 12 Mar 2013, 22:17
- Eveniment
- Ascultă știrea
Judecătorul Tocan a fost acuzat de Inspecţia Judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) că a judecat mai multe cauze deşi s-a aflat într-o situaţie de conflict de interese şi că nu a respectat Codul de procedură civilă şi penală în mai multe procese.
Mai exact, magistratul "a soluţionat 14 cauze în care reprezentant al părţilor a fost un avocat cu care domnul judecător se afla într-o relaţie apropiată şi nu a înţeles să formuleze cerere de abţinere, potrivit art. 25 C.p.c. sau să înştiinţeze Colegiul de conducere al instanţei cu privire la existenţa conflictului de interese, conform art. 5 alin. (2) din Legea nr. 303/2004, precum şi faptul că a soluţionat mai multe cereri de suspendare provizorie a executării silite cu încălcarea normelor procedurale", se arăta în comunicatul CSM prin care se anunţa excluderea judecătorului din magistratură. Tocan a condus şedinţe de judecată în care una din părţi era reprezentată chiar de prietena sa, o avocată din Turda. Conform informaţiilor pe care le-a afişat pe propria declaraţie de avere din 2012, judecătorul este căsătorit, soţia sa fiind medic la Turda, împreună având şi un copil.
Horia Ovidiu Tocan a fost avocat timp de nouă ani, după care, în anul 2008 a devenit judecător. Până în 2010 a fost judecător în cadrul Judecătoriei Gherla, iar de atunci a fost preşedinte al Judecătoriei Turda. Judecătorul a atacat cu recurs hotărârea CSM de excludere din magistratură la Completul de 5 Judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). În 11 martie, la începutul acestei săptămâni, ÎCCJ a pronunţat o decizie definitivă în cazul magistratului din Turda. Judecătorii de la instanţa dupremă au fost mult mai îngăduitori decât cei de la CSM, şi au modificat hotărârea în sensul că au înlocuit măsura drastică a excluderii cu cea a mutării disciplinare a magistratului pe o perioadă de trei luni de la Judecătoria Turda la Judecătoria Cluj-Napoca. Totodată, ÎCCJ a reţinut în sarcina judecătorului doar conflictul de interese, nu şi partea a doua a constatării Inspecţiei Judiciare, adică cea referitoare la încălcarea normelor procedurale în mai multe cauze pe care le-a soluţionat. Decizia instanţei supreme este definitivă, astfel că Horea Ovidiu Tocan va lucra pentru o perioadă de trei luni la Cluj-Napoca.
Judecător "ars" la salariu
Un alt magistrat, de această dată de la Tribunalul Comercial Cluj, a pierdut definitiv, la începutul acestui an, procesul în care contesta decizia CSM prin care i s-a tăiat 15% din salariu, pentru o perioadă de trei luni. Magistratul are un salariu brut de 12.000 de lei. Ancheta disciplinară faţă de judecătorul clujean Iulian Păcurar a fost demarată de CSM în primăvara anului 2012, după ce în urma unei inspecţii la Tribunalul Comercial s-a constatat că acesta a lipsit nemotivat timp de o săptămână, în perioada 23-30 iunie 2011, în 27 iunie având şi o şedinţă de judecată la care nu s-a prezentat. Inspecţia CSM a scos la iveală şi faptul că Iulian Păcurar era „restant" cu redactarea mai multor hotărâri judecătoreşti, fiind vorba de sentinţe pronunţate în noiembrie 2010, nemotivate încă în februarie 2012. Iulian Păcurar a atacat hotărârea CSM la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, însă completul de cinci judecători i-a respins recursul.