Cum arată spitalul din Mociu, înfiinţat acum un secol şi desfiinţat în urmă cu fix un an: părăginit şi populat de ciori VIDEO

Cum arată spitalul din Mociu, înfiinţat acum un secol şi desfiinţat în urmă cu fix un an: părăginit şi populat de ciori VIDEO
În paragină şi populat de ciori. Aceasta este imaginea fostului spital din Mociu la un an de când Ministerul Sănătăţii a luat decizia de a-l închide.

Oamenii se plâng că nu au întotdeauna bani să meargă la medic la Cluj şi că ambulanţele ajung în comună cu întârziere, aşa încât vieţile lor sunt în voia destinului.

Anul acesta spitalul din Mociu urma să împlinească o sută de ani de la înfiinţare şi autorităţile locale se pregăteau să sărbătoreacă evenimentul cu mult fast. Asta până când Ministerul Sănătăţii a luat o decizie radicală: desfiinţarea lui, alături de alte peste 200 de unităţi medicale.

Spitalul din Mociu deservea şapte comune cu peste 20.000 de locuitori. Acest argument nu i-a impresionat pe reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, care au decis închiderea şi transformarea lui în centru pentru îngrijirea bătrânilor. Al treilea astfel de azil din zonă.

Oamenii au ieşit în stradă, au trimis petiţii guvernului, dar în cele din urmă s-au declarat învinşi. Centrul medical din Mociu trebuia să devină azil de bătrâni, dar nici acest lucru nu s-a întâmplat. Vezi ce spun câţiva dintre locuitorii comunei, în materialul video


În clădire mai funcţionează doar un dispensar medical şi un centru de permanenţă, care tratează cazuri mai puţin grave.

Reprezentanţii comunei spun că au încercat să găsească soluţii, dar s-au lovit de refuzuri.

"Sincer să vă spun, nici n-am crezut că Ministerul Sănătăţii nu admite propunerea consiliului local, al Consiliului Judeţean şi a spitalului de recuperare să accepte o secţie exterioară a spiatlului clinic de recuperare", spuneprimarul Marton Horvath.

Spitalul din Mociu aşteaptă acum sărbătorirea centenarului cu geamurile sparte şi cu ziduri care stau să cadă. Oamenii din zonă aşteaptă şi ei ceva: ca autorităţile să nu îi lase în voia destinului.

Reporter: Cosmin Oanţă
Imagine: Cristi Rus

Comenteaza