Cum au încercat Apostu şi Stoia să şteargă urmele faptelor de care sunt acuzaţi

Cum au încercat Apostu şi Stoia să şteargă urmele faptelor de care sunt acuzaţi
În motivarea Curţii de Apel se arată că, după arestarea preventivă a lui Radu Bica şi apariţia informaţiei că Aspazia Droniuc este cercetată, “între inculpaţii şi învinuiţii din prezenta cauză a survenit o stare de maximă agitaţie”. Potrivit procutorilor, Sorin Apostu se credea vizat de eventuale cercetări şi a luat măsuri de precauţie. Soţia lui şi-a contactat colega de la cabinetul de avocatură şi a pus-o să redacteze contracte, pe care să le ducă la anumite persoane. De asemene, achetatorii susţin că omul de afaceri Călin Stoia a cerut să fie şterse datele de pe hard disk-ul calculatorului său.

"Din interceptările realizate în cauză rezultă faptul că inculpatul Apostu Sorin şi învinuita Apostu Monica fac demersuri pentru a ascunde natura ilicită a foloaselor primite", se precizează în motivarea hotărârii prin care au fost arestaţi preventiv primarul Sorin Apostu şi administratorul Brantner-Vereş, Călin Stoia. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au menţionat că, după arestarea preventivă a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Radu Bica, şi apariţia informaţiei că este cercetată Aspazia Droniuc în 1 noiembrie, "între inculpaţii şi învinuiţii din prezenta cauză a survenit o stare de maximă agitaţie, ce se regăseşte în convorbirile dintre aceştia".

Potrivit DNA, soţia primarului, Monica Apostu, a sunat-o zilele de 1 şi 2 noiembrie pe colega ei, Elena Popa, cerându-i să-i redacteze nişte contracte pe care să le ducă la anumite persoane. "În contextul acestor discuţii, există indicii că, prin respectivele documente, învinuita A. M.U. încearcă să „acopere" urmele faptelor de corupţie şi că se foloseşte de serviciile numitei Popa Elena pentru a evita contactul direct cu ceilalţi învinuiţi în dosar", au precizat anchetatorii.

Interceptare DNA
Popa Elena Cecilia: Na tu puiule, eu ţi-am pregătit dosa... eu ţi-am pregătit contrac... mi-am pregătit... şi-o pregătit fata asta dosare de sponsorizare, numa' să-mi spui când să mă duc şi unde.
Apostu Monica Undina.: Na bine las' că-ţi spun eu.
P. E. C.: Să mă programezi.
A. M.U.: Eu te programez. Eu am dat bileţelul şi hârtia şi....."

Procurorii susţin că soţia primarului nu a prestat nicio muncă cu privire la contractele de consultanţă juridică pe care le avea cu firmele celorlalţi învinuiţi. "La sediul cabinetului avocaţial, percheziţionat la data de 9 noiembrie 2011, nu a fost identificat nici un document sau bun care să aparţină învinuitei Apostu Monica. Practic s-a constatat că la sediul cabinetului, în biroul acesteia, îşi desfăşoară activitatea alte două avocate", se arată în motivarea Curţii de Apel. Magistraţii notează că primarul Sorin Apostu a încercat împreună cu soţia lui să disimuleze actele de corupţie. "După luarea măsurii arestării vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, inculpatul se credea vizat de eventuale cercetări penale şi lua măsuri suplimentare de prevedere", spun magistraţii. La percheziţia domiciliară, s-au găsit 10.000 de euro şi 50.000 de lei, iar în 10 noiembrie Sorin Apostu avea programare la dentist în Germania. "Există riscul părăsirii ţării şi implicit şi riscul că inculpatul nu se va mai prezenta la cercetările penale în derulare", se arată în motivarea hotărârii arestării preventive.

În motivarea Curţii se arată că şi celălalt inculpat arestat preventiv, Călin Stoia, ar fi încercat să şteargă urmele unor infracţiuni: "În cursul zilei de 9 noiembrie 2011, în contextul în care pe media au apărut date privind activităţile judiciare ce se derulau faţă de inculpatul Apostu Sorin., inculpatul Stoica Călin a făcut eforturi în a ascunde, de urgenţă, informaţii conţinute în calculatorul său de la birou, luând măsuri privind schimbarea hardului calculatorului sau ştergerea datelor conţinute în acesta de către o firmă de IT".

 

Comenteaza