Cum au ocupat revoluţionarii "Judeţeana de partid" din Cluj, în 1989 VIDEO
- Scris de Mihai Prodan
- 22 Dec 2012, 18:54
- Eveniment
- Ascultă știrea
Iosif Zăgrean este medic chirurg, a fost şef adjunct la Direcţia de Sănătate Publică, dar în urmă cu 23 de ani era primul revoluţionar care intra în "judeţeana de partid" şi răsturna regimul. Cu concursul Securităţii, a Miliţiei şi a Armatei, care deşi păzea clădirea, s-a dat la o parte. "Dacă ar fi opus rezistenţă, absolut nimeni nu intra în clădire", susţine el.
"În faţa clădirii erau cordoane de ordine formate din miliţieni şi securişti", spune Zăgrean chiar în faţa clădirii unde acum funcţionează Instituţia Prefectului, descriind cu degetul o zonă unde acum circulă troleibuzele şi autobuzele. "Noi practic am venit şi am ajuns în faţă. La un moment dat, cum presiunea mulţimii a fost foarte mare, a început să se strige "Vrem libertate", "Jos dictatorul", "Libertate te iubim, ori învingem ori murim" şi altele. Noi ne cunoşteam de fapt, pentru că în seara de 21 decembrie pe strada Eroilor fuseseră manifestaţii mari. Ne-am dat întâlnire a doua zi", explică el. Zăgrean continuă de la momentul când revoluţionarii au ajuns în faţa clădirii. "La un moment dat cordonul (de forţe de ordine-n.red.) s-a dat la o parte şi s-a pătruns în sediul Comitetului Judeţean. S-a pătruns pe scări. Imaginaţi-vă că imediat în hol s-a umplut de oameni. Miliţia, Securitatea şi Armata - toţi au plecat, n-au opus niciun fel de rezistenţă."
Împins de revoluţionarii care urcau frenetic pe scări, Zăgrean a fost practic condus în biroul prim-secretarului PCR. În birou se afla între altele o placă de sticlă, care s-a spart. Revoluţionarii au luat steagurile şi cărţile din birou şi le-au aruncat pe geam. "Era foarte multă lume, eram în jur de 30. S-a format un prim comitet din care a făcut parte profesorul Căpuşan, profesorul universitar Crişan, istoricul Chindriş şi cu mine. Am fost delegat să discut cu prim-secretarul. I-am spus "Tovarăşe prim-secretar, sunt doctorul Zăgrean, situaţia impune să vă retrageţi". Mi-a spus "Tovarăşul doctor, doresc să mă adresez mulţimii". În cabinet era plin de lume. Au luat steagurile, cărţile şi au început să le arunce pe geam. La aproximativ o jumătate de oră a venit în sediul actorii Dorel Vişan şi Victor Rebengiuc împreună cu alt grup de revoluţionari", spune Zăgrean.
"Faptul că la Cluj nu au fost atât de mulţi morţi se datoreşte faptului că ne-am opus categoric ca revoluţionarii să primească arme", adaugă el.
Vezi mai jos cu Zăgrean a rememorat ocuparea "Judeţenei de Partid" la Revoluţie: