Cum au orchestrat doi bărbați încarcerați la Cluj un plan diabolic cu droguri și un flagrant regizat, doar ca să păcălească justiția

Poliția Cluj-Napoca, împreună cu procurorii DIICOT, au destructurat o rețea de criminalitate organizată formată din patru persoane – două femei și doi bărbați – implicate în trafic de droguri de mare risc și încercarea de inducere în eroare a organelor judiciare.

Ancheta a vizat în principal un bărbat de 32 de ani, deja condamnat în primă instanță, în aprilie 2025, la o pedeapsă de 10 ani, 8 luni și 664 de zile de închisoare pentru trafic de droguri de mare risc și efectuarea, fără drept, de operațiuni cu substanțe cu efect psihoactiv. Acesta ar fi conceput, împreună cu cele două femei cercetate, un plan prin care să obțină reducerea pedepsei, profitând de prevederile legale ce oferă clemență celor care colaborează cu autoritățile.

Conform anchetatorilor, bărbatul ar fi pus bazele unui grup infracțional organizat format inițial din membri ai familiei sale, căruia i s-a alăturat ulterior și un alt bărbat, de 23 de ani, aflat încarcerat în același penitenciar. Scopul: crearea unei aparențe de colaborare cu autoritățile, prin organizarea unei livrări de droguri către o terță persoană, care urma ulterior să fie denunțată și prinsă în flagrant, oferindu-i astfel liderului grupului șansa reducerii pedepsei în baza art. 15 din Legea nr. 143/2000.

Planul a presupus identificarea unei persoane din afara penitenciarului care să accepte să primească și să distribuie droguri – în acest caz, un tânăr de 20 de ani, aflat într-o situație materială și familială precară. El ar fi fost convins de bărbatul de 23 de ani, în schimbul unei promisiuni de plată de 10.000 de euro, să preia drogurile și să le vândă conform indicațiilor grupării.

În perioada aprilie – mai 2025, tânărul a primit, printr-un curier, 1.666 de comprimate de ecstasy, expediate de cele două femei cercetate, care și-au ascuns identitatea. Drogurile ar fi urmat să fie puse în circulație doar în condițiile stabilite de membrii grupării. Ulterior, liderul grupării a formulat un denunț către autorități, oferind date precise care au dus la organizarea unui flagrant delict.

Astfel, la 15 mai 2025, tânărul a fost prins în timp ce încerca să vândă 1.645 de comprimate de ecstasy, conform instrucțiunilor primite. A fost plasat sub control judiciar, dar în urma analizării probelor, procurorii au constatat că acesta fusese manipulat de grupul infracțional și, prin urmare, în data de 30 iunie 2025, s-a dispus clasarea cauzei față de el, reținându-se că nu se poate susține, dincolo de orice îndoială rezonabilă, că ar fi comis fapta fără intervenția celorlalți.

Între timp, membrii grupării au continuat să urmărească evoluția dosarului tânărului, pentru a se asigura că acțiunea va avea efectul scontat – reducerea pedepsei liderului.

Pe 10 iulie 2025, polițiștii BCCO Cluj-Napoca și procurorii DIICOT Cluj au efectuat 7 percheziții domiciliare, inclusiv în celulele de detenție ale celor doi bărbați implicați. Au fost ridicate mai multe probe relevante.

Toate cele patru persoane implicate în acest plan au fost reținute. În data de 11 iulie, procurorii au sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Cluj cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile a trei dintre suspecți (doi bărbați și o femeie). Cea de-a doua femeie a fost plasată sub control judiciar.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul Grupării de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca și al Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj.

Comenteaza