Cum au primit revoluţionarii clujeni bani mai mulţi din cauza unei erori informatice VIDEO

Cum au primit revoluţionarii clujeni bani mai mulţi din cauza unei erori informatice VIDEO
Sute de revoluţionari clujeni sunt obligaţi să restituie câte 500 de lei Casei de Pensii. Ei au primit aceşti bani în plus, în cadrul indemnizaţiei de revoluţionar, din cauza unei erori informatice. Reprezentanţii revoluţionarilor se plâg că eroarea nu le aparţine şi că nu ei ar trebui să plătească oalele sparte.

Problemele au început în vara anului 2010 când, în goana după bani, Guvernul a decis să taie indemnizaţiile revoluţionarilor cu 15%. În acel moment, indemnizaţia primită de fiecare persoană depăşea cu puţin 2.000 de lei, iar prin tăiere s-a ajuns la 1.700 de lei. După jumătate de an, Guvern a decis o majorare cu 15%, dar aplicată la suma redusă, nu la cea avută anterior tăierilor.

"În ianuarie 2011, printr-un act normativ, s-a revenit să se dea 15%, deci nu suma avută anterior, ci 15% ori 15% aplicat la 1717 lei era 1975 lei. Dintr-o eroare informatică s-a revenit la suma iniţială de 2020 de lei", spune directorul Casei de Pensii Cluj, Vasile Dolean.

După ce au descoperit eroarea, reprezentanţii Casei Naţionale de Pensii a decis recuperarea de la revoluţionari a sumelor plătite incorect. În judeţului Cluj măsura afectează 440 de persoane care, fiecare, are de restitiut în jur de 520 de lei. Suma totală pe care Casa de Pensii trebuie să o recupereze este de peste 227.00 de lei. "Noi vom emite decizie de debit şi vom reţine din indemnizaţiile pe care le primesc în continuare. Într-o singură lună sau eşalonat? Noi considerăm că e corect să aplicăm într-o singură lună, pentru că este mai puţin de o treime cum prevede lefea a recupera din debit", mai spune Dolean.

Reprezentanţii revoluţionarilor spun că însă că banii ar trebui să le fie luaţi eşalonat, mai ales că nu ei sunt vinovaţi de situaţia creată. Vezi în materialul video ce spune preşedintele organizaţiei revoluţionarilor de la Cluj, Aurel Coltor.

La nivel naţional, peste 200.000 de persoane trebuie să restituie 1,82 de milioane de lei primiţi incorect de la începutul anului trecut.

Reporter: Cosmin Oanţă
Imagine: Radu Morea

Comenteaza