Cum devine un liceu clujean chiriaş în propriul spaţiu

Cum devine un liceu clujean chiriaş în propriul spaţiu
Un liceu clujean a cerut de nenumărate ori să se repare una dintre clădirile în care funcţiona de zeci de ani şi care aparţine municipalităţii. În 2015, în sfârşit, acest lucru se va întâmpla, dar marea câştigătoare este o şcoală generală.

O serie de profesori, elevi şi părinţi ai Colegiului Economic „Iulian Pop" sunt nemulţumiţi că spaţiul de care dispune acest liceu se reduce văzând cu ochii. Şcoala a pierdut mai întâi o clădire de pe strada Mihail Kogălniceanu, unde se aflau laboratoare, apoi nu a mai avut dreptul să organizeze cursuri nici în spaţiul de pe strada Memorandumului, unde plafonul sălilor a început să cadă peste elevi. Conducerea şcolii a cerut din 2005 primăriei, proprietara clădirii, efectuarea de reparaţii în spaţiul de pe Memorandumului, iar când acest lucru în sfârşit se întâmplă, după zece ani, spaţiul a fost oferit Şcolii „Ioan Bob". Profesorii şi părinţii se tem că, în final, nu vor mai avea loc nici în imobilul pe care îl administrau de atâta de mult timp.

„Ni s-a spus că vom împărţi şcoala cu cei de la „Bob", dar acum ne e teamă că ne scot cu totul din spaţiul nostru", a afirmat o profesoară. Un alt cadru didactic susţine că, în ultimii ani, s-a încercat permanent evacuarea Colegiului Economic din centrul Clujului: "Avem rezultate foarte bune cu elevii noştri, suntem de departe cel mai bun liceu tehnologic din oraş, dar au tot existat variante de a fi mutaţi. Nu ştim ce interese stau în spatele acestor propuneri. Noi credem că e bine pentru prestigiul şcolii şi pentru elevii noştri să rămânem aici. Aici avem tradiţie".

Valentin Cuibus, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, afirmă însă că situaţia nu este atât de dramatică şi că elevii de la Economic vor avea în curând şapte săli de clasă noi.

„În momentul în care clădirea de pe Memorandumului va fi gata, va avea 16 săli de clasă, din care nouă vor fi pentru şcoala „Bob", iar diferenţa, pentru Colegiul Economic. Clădirea va fi în patrimoniul „Bob", care va plăti cheltuielile de apă, gaz, energie elctrică. Problema e ce se va întâmpla pe viitor. Totul depinde de câte clase pregătitoare va avea şcoala generală, adică - mai concret - de câţi părinţi îşi vor face flotant în centru. Anul trecut le-am dat cu două clase mai multe decât ceruseră, anul acesta le mai dau cu o clasă în plus. La fel se întâmplă şi la „Racoviţă", şi la „Avram Iancu". Dacă numărul de clase de la „Bob" va creşte, cele de la Economic vor fi mai puţine", a declarat Cuibus.

Acesta a recunoscut că s-a discutat despre Colegiul "Iulian Pop" anii trecuţi, dar nu în sensul de a i se lua vreun spaţiu, ci în cel de a i se oferi spre gestionare mai întâi complexul unde funcţionează Liceul Clujana, apoi cel în care îşi desfăşoară activitatea Liceul de Industrie Alimentară. Între timp, aceste variante nu mai sunt de actualitate.

Cuibus a mai explicat că imobilul de pe Memorandumului este ultima speranţă pentru Şcoala "Bob", care funcţionează în clădiri retrocedate. "Şcoala "Bob" are un corp cu ieşire în Piaţa Unirii, care a fost retrocedat către Biserica Romano-Catolică. Primăria a fost notificată să elibereze spaţiul de la 1 septembrie şi mi-e teamă că nici imobilul de pe Memorandumului nu va fi renovat până atunci", a mai spus Cuibus.

Într-adevăr, termenul de finalizare a lucrării de modernizare şi consolidare a imobilului este 20 ianuarie 2016, conform datelor obţinute de la municipalitate. Lucrarea este realizată de TCI Contractor General SA şi costă 5.122.457,84 lei fără TVA, la care se poate adăuga 20% din suma totală pentru situaţii neprevăzute. Finanţarea se face exclusiv de la bugetul local. La sumă se adaugă 28,500 de lei, plătiţi către proiectanţi

 

Comenteaza