Cum face un clujean 150 km săptămânal ca să-şi poată conduce maşina VIDEO

Cum face un clujean 150 km săptămânal ca să-şi poată conduce maşina VIDEO
Un bărbat din Gherla este nevoit să meargă în fiecare lună 150 de kilometri până la Poliţia Bistriţa şi înapoi, pentru a primi dovada cu care să îşi poate conduce maşina. Asta se întâmplă de un an şi jumătate, de când poliţia bistriţeană anchetază un accident de circulaţie cu trei maşini în care a fost implicat bărbatul. Acesta suspectează că cercetările se prelungesc din cauză că un alt şofer implicat în accident este poliţist. Imaginile suprinse de o cameră de supraveghere contrazic primele concluzii ale anchetatorilor.

Un bărbat de 63 de ani din Gherla a fost implicat într-un accident în noiembrie 2012 pe DN 17, în judeţul Bistriţa Năsăud. De atunci, acestuia i-a fost reţinut permisul, dar are voie să conducă cu dovadă de la poliţie. Trebuie, însă, să facă lunar drumul Gherla-Bistriţa şi retur. E vorba de Florin Lerenţ, care explică de ce trebuie să facă naveta la Bistriţa: "De un an şi jumătate mă duc în fiecare lună la poliţie la Bistriţa unde mi se spune că nu a început urmărirea penală şi îmi pun viza", arată el. "Să spună îs vinovat sau nu, să dea drumul la dosar la instanţă; tot întindem la infinit nu stiu de ce, să expire termenul de cercetare".

Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Bistriţa Năsăud spun că finalizarea anchetei întârzie din cauza expertizelor din dosar şi recunosc că, uneori, procedurile sunt greoaie. "Se fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă sub supravegherea procurorului, urmând a se efectua la laboratorul de expertize criminalistice expertiza tehnică dispusă", explică purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bistriţa-Năsăud, Virginia Roşca. "Îl asigurăm pe acest domn că i se va face dreptate cât mai repede, aceasta e procedura, uneori sunt proceduri greoaie".

Primele concluzii la care au ajuns anchetatorii arată că bărbatul din Gherla ar fi vinovat de producerea accidentului. Explicaţia este halucinantă: ar fi pornit dintr-o parcare de pe partea dreaptă a drumului pentru a intra într-o curte din stânga, fără a acorda prioritate unei maşini care a fost lovită şi proiectată într-un camion ce venea din sens opus. "A oprit autoturismul într-o parcare pe sensul de mers", spune Roşca, "iar în momentul în care s-a pus în miscare de pe loc intenţionând să pătrundă îtnr-o curte prin efectuarea virajului la stânga nu a acordat prioritate de trecere unui autovehicul".

Numai că imaginile suprinse de o cameră de supraveghere din curtea unde urma să vireze şoferul din Gherla arată că acesta a oprit pe drumul naţional, cu intenţia de a vira stânga, moment în care a fost acroşat din spate de cealaltă maşină. "Depăşeşte pe linie continua, eu eram oprit şi semnalizat între 8 si 10 secunde şi lui nu-i face nimic bineînţeles", spune Lerenţ.

Reprezentanţii poliţiei bistriţene spun că şoferul nemulţumit are dreptul legal sa formuleze o plangere fie la poliţie, fie la procurorul care supravegheaza dosarul. "Sunt multe persoane în situaţia lui", arată Roşca. "Are acest drept de a face plângere dacă dânsul consideră că au fost tergiversate activităţile în dosar".

Poliţia are oblgaţia să răspundă plângerii în termen de 20 de zile. În urma accidentului au fost răniţi şoferul celeilalte maşini, care este poliţist într-un sat din Bistriţa Năsăud, şi sora acestuia.

Reporter: Alin Golban
Operator: Florin Dan

 

Comenteaza