Cum îşi împărţeau mita poliţiştii şpăgari VIDEO

Cum îşi împărţeau mita poliţiştii şpăgari VIDEO
Cei 12 poliţişti de la Serviciul Rutier Cluj trimişi în judecată pentru luare de mită negociau cu şoferii sumele, iar apoi cei doi membri ai echipajului împărţeau banii frăţeşte între ei.

Cei 12 poliţişti de la Serviciul Rutier Cluj trimişi în judecată pentru luare de mită negociau cu şoferii sumele, iar apoi cei doi membri ai echipajului împărţeau banii frăţeşte între ei: fiecare lua jumătate din profit. Niciunul dintre cei implicaţi nu şi-a recunoscut faptele pe parcursul anchetei. Dosarul, în care poliţiştii sunt acuzaţi că, în schimbul banilor, nu luau măsuri împotriva şoferilor care depăşeau viteza legală sau circulau băuţi la volan, va fi judecat la Tribunalul Cluj.


Procurorii au notat în rechizitoriu mai multe citate din înregistrările ambientale efectuate în maşinile poliţiştilor, despre care spun că relevă filozofia de viaţă pe care aceştia o aplicau în timpul serviciului.

"CA LA PESCUIT"
SURSA RECHIZITORIU
"Suntem ca la pescuit. Vine şalăul, vine, nu vine şalăul, nu vine. Care scapă, scapă, pe care-l f... îl f..., care lasă, lasă, care nu, nu şi i-aşa ni", i-a spus agentul Ioan Mureşan unui coleg.

Într-una dintre înregistrări, acelaşi poliţist se mulţumeşte cu 100 de lei pentru a nu aplica o amendă mult mai mare şi pentru a nu-i suspenda permisul şoferului.

100 DE LEI PENTRU CARNET
SURSA RECHIZITORIU

Şofer: Am nevoie de carnetul ăla.
Mureşan Ioan: Păi io ştiu, de aia ai învăţat pentru el, altfel..dacă nu aveai nevoie...
Ş: Daţi-mi o amendă, vă rog, numai nu-mi luaţi carnetul.
M.I: No ce să fac? Amenda, ţi-am spus îi 420 de lei şi permisul 30 de zile stă la noi. 15 zile mai circuli şi după aia..
Ş: Hai să facem domnul şef cumva
M.I: Păi cum să facem? Şi amenda-i mare: 420 de lei..
Ş: Cum ziceţi dumneavoastră. Am greşit no... Numai nu-mi luaţi carnetul vă rog frumos.
M.I: Ce să facem cu el? Că şi amenda îi destul de mare. Ţi-o dau, n-ai ce face. Pe ăsta ori îl fac cum trebe procesul-verbal şi-ţi dau şi amenda şi permisul, ori nu-l fac deloc. Deci ori una, ori alta.
Ş: Nu-l faceţi deloc!
M.I: No ce să zic, io ce pot să zic? Dumneata ştii
Ş: O sută îi bine?
M-I: No, dacă îi bine pentru dumneata îi bine să nu zici că.. Auzi.. fără poveşti n-apuca poveşti cine ştie pe unde că apoi... bine? Drum bun

Procurorii susţin că poliţiştii trimişi în judecată închideau ochii şi în cazul unor şoferi care circulau cu peste 100 de km pe oră în localitate sau care erau în stare de ebrietate.


ŞOFER BĂUT, LĂSAT SĂ PLECE
SURSA RECHIZITORIU

Mureşan Ioan: Viteza 76 kilometri la oră.
Şofer: (neinteligibil) E posibil să foste molta.
M.I: No să scrie proces verbal, să scriem.
Ş: No. (are în mână un obiect ce pot fi o sumă de bani împăturită)
M.I: No proces verbal. (ia obiectul de la geam după care îi restituie documentele)
Ş: Mulţumesc
M.I: Pa. Ă... (arată semnul să nu vorbească). Ok. No problem
Ş: Ok. Bine.

Potrivit anchetatorilor, cei doi membri ai fiecărui echipaj împărţeau banii între ei.

ÎMPĂRŢIREA BANILOR
SURSA RECHIZITORIU
Mureşan Ioan: Cât vine 50 de euro şi 50 de ăştia şi ...zi mă! Stai că.. lasă-l să meargă el! 43 şi cu 50 îs 930 de lei. Vin 930 de lei.. 450 de lei la unul. Io!
Soran Victor: Ce? Câ să-ţi dau?
M.I: Vine 930. 45 de lei la unul, 46 de lei..
S.V: Ce?
M.I: 50 de lei şi 10 euro. 10 euro îs 43 de lei, nu? 430 şi 50, 43 de lei şi cu 50...

Avocata poliţistului Ioan Mureşan care apare în cele mai multe înregistrări spune că acesta se consideră nevinovat. Avocata acestuia, Mihaela Mocean, explică: "Nu se pune problema de recunoastere, respectiv pe a merge pe articolul 330 lit 1 cod procedură penală atât timp cât nu ne însuşim faptele penale de care suntem acuzati. e pulsul din acest moment, pana la termenul de judecata mai sunt zile iar termene vor fi mai multe. contestati interceptarile? Toate probele din acest dosar sunt caracterizate de incertitudine".

Cei 12 politisti de la Serviciul Rutier Cluj au fost trimişi în judecată de Parchetul Cluj sub acuzaţiile de luare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual şi primire de foloase necuvenite. Între timp, unul dintre agenti, Ioan Mureşan s-a pensionat, iar ceilalţi 11 poliţişti au fost mutaţi la diverse servicii din IPJ Cluj. Aceştia vor avea primul termen în proces, luna aceasta, la Tribunalul Cluj.


Reporter: Alin Golban
Operator: Călin Fedeleş

 

Comenteaza