Cum îşi tratează clujenii fobia de şerpi

Cum îşi tratează clujenii fobia de şerpi
Vizitele repetate la Vivariul Universităţii “Babeş-Bolyai” au devenit o alternativă eficientă şi mult mai ieftină la terapiile costisitoare ale specialiştilor în tratarea fobiilor.
Mulţi clujeni care nu puteau suporta să vadă şerpi nici la televizor au ajuns să scape de panica şi scârba care îi apucau la vederea reptilelor după ce au trecut de mai multe ori pe la expoziţia din subsolul Institutului de Zoologie. Reptilele sunt din ce în ce mai îndrăgite de cei mici. Mulţi copii care vizitează expoziţia de animale vii de la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) se întorc la scurtă vreme cu părinţii pentru a-şi achiziţiona şerpi pe post de animale de companie.

“Reacţiile vizitatorilor la vederea reptilelor sunt diferite: unii sunt fascinaţi, alţii se tem de ele şi altora le este silă să se apropie. Pentru cei care au fobie, un pas important este să reuşească să intre în camerele în care sunt şerpii, şopârlele şi iguanele”, precizează Kelemen Attila, medic veterinar în cadrul instituţiei. Următoarea etapă din “terapie” este atingerea temutelor animale. “Unii reuşesc din prima să pună mâna pe ele. Altora le dau mai întâi să ţină o piele năpârlită, să se obişnuiască cu senzaţia. Îşi dau seama că, de fapt, şerpii sunt nişte animale prietenoase. Copiii sunt cei mai receptivi. Vin temători, se apropie, apoi cel mai curajos atinge şarpele şi aproape instant devin curioşi cu toţii. La final abia reuşesc să îl scot din mâna lor”, povesteşte veterinarul. “Mulţi copii care au vizitat Vivariul cu şcoala s-au întors apoi cu părinţii şi au acum un şarpe în casă”, adaugă Kelemen.

Cei care şi-au înfrânt frica de şerpi şi au reuşit chiar să se apropie de aceste animale trebuie să revină, totuşi, din când în când la Vivariu, preventiv, ca să nu îi apuce simptomele fobiei. Pe acelaşi principiu s-au “vindecat” şi câţiva vizitatori care se temeau cumplit de tarantule. “Sunt, totuşi, şi oameni care nu vor să se apropie de animalele de care se tem. Spun că nu vor face asta niciodată şi gata”, explică Kelemen Attila. Veterinarul este pasionat de reptile încă din copilărie. “Am avut în casă câteva încă de când eram mic. Este un hobby incitant pentru că le poţi observa comportamentul. Nu sunt atât de pretenţioase ca pisicile şi câinii, mănâncă o dată pe săptămână sau chiar la două săptămâni, le poţi lăsa liniştit acasă când pleci în concediu. Nu fac nici zgomot”, explică specialistul.

Vivariul a fost înfiinţat în 2001 şi avea la început doar animale autohtone. “Ideea era ca studenţii de la biologie să înveţe despre reptile studiind animale vii”, explică medicul veterinar. Cu timpul, obiectivul a început să fie înzestrat şi cu animale mai exotice, iar în prezent acestea predomină în cuştile special amenajate în cadrul vivariului. “Oamenilor le place să vadă animale cât mai mari şi mai colorate”, crede specialistul. Cele mai populare locatare de aici sunt şerpii boa, şarpele de porumb, şarpele regal, varanul, iguanele, salamandrele, tarantulele, dar şi animale cu mare priză la copii, cum sunt iepurii cap de leu, cei din rasa berbec ori păsările exotice. Intrarea la vivariu costă 1,5 lei pentru copii şi 2,5 lei pentru adulţi.

Vipera din Căminul VIII

Clujenii sună adesea la vivariu când descoperă şerpi în preajma locuinţelor, iar la faţa locului sunt găsite de obicei animale din specii inofensive, pe care sunt sfătuiţi să le lase în pace. Un episod mai puţin obişnuit, care putea avea însă urmări grave, a avut loc în urmă cu câţiva ani în Căminul VIII din Hasdeu. “Câţiva studenţi au găsit un şarpe în Făget, l-au prins şi l-au adus în cameră. S-au jucat cu el, au speriat fetele prin cămin vreo două săptămâni, după care am ajuns să îl văd şi mi-am dat seama că era o viperă”, îşi aminteşte Kelemen. “La început, băieţii nu au crezut aşa ceva, apoi când le-am arătat dinţii veninoşi ai şarpelui s-au speriat şi ei. Este surprinzător că nu a muşcat pe nimeni, mai ales că a fost sâcâit şi provocat foarte mult. L-am dus apoi în Făget, unde l-au găsit, şi l-am eliberat. În general, speciile de vipere din ţara noastră nu sunt atât de periculoase, veninul lor nu poate ucide un organism adult sănătos”, precizează specialistul.

Comenteaza