Cum pot clujenii să îmbogăţească arhiva europeană din primul război mondial

Cum pot clujenii să îmbogăţească arhiva europeană din primul război mondial
Clujenii sunt invitați să își aducă amintirile din Primul Război Mondial pentru a fi digitizate în cadrul a două evenimente de colectare, în 4 și 5 octombrie, la Biblioteca Județeană „Octavian Goga" Cluj; o expoziţie ce prezintă obiecte din război a fost vernisată azi la bibliotecă.

Acesta al doilea eveniment de colectare din România, primul având loc în septembrie, la Biblioteca Academiei Române din București. La "Goga" vor fi prezenți experți care vor transpune materialele în format digital și vor înregistra poveștile. Toate obiectele vor fi returnate posesorilor în aceeași zi. În zilele de colectare sunt bineveniți toți cei care dețin fotografii, scrisori, cărți poștale, suveniruri și alte obiecte din perioada Primului Război Mondial, atât legate de război cât și de viața de zi cu zi a românilor din 1914-1918, ori cunosc povești despre oameni implicați sau afectați de conflagrație.

Cu ocazia împlinirii în 2014 a 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial, Europeana, biblioteca, muzeul și arhiva digitală a Europei, își propune să colecteze și să publice pe internet amintiri de familie și povești personale de război, pentru a ajuta generațiile viitoare să înțeleagă mai bine impactul acestui eveniment asupra oamenilor obișnuiți din Europa.

Pânăa cum proiectul "Europeana 1914-1918" a adunat peste 56.000 de fotografii reprezentând obiecte, scrisori și jurnale scanate din perioada Primului Război Mondial, pe site-ul www.europeana1914-1918.eu. Acum, grație parteneriatelor cu Biblioteca Județeană „Octavian Goga" Cluj și Biblioteca Academiei Române din București, proiectul își propune să îmbogățească arhiva digitală cu materiale din România.

Regatul României s-a alăturat Aliaților în august 1916, participând în mod semnificativ la Primul Război Mondial. Numărul celor căzuți în război a fost unul foarte ridicat - aproximativ 330.000 de soldați (33% din întreaga forță armată) și sute de mii de civili. Eforturile depuse de Regatul României în această perioadă au fost imense, dat fiind că frontul de război era localizat pe teritoriul țării. Mai mult, pierderile omenești din Transilvania sunt dificil de estimat, având în vedere că această regiune făcea parte din Imperiul Austro-Ungar și a intrat în război încă din 1914.

Oricine poate contribui cu materiale direct pe site-ul proiectului. După o simplă înregistrare, oricine poate încărca fotografii ale obiectelor, scrisori scanate, fotografii de familie și materiale audio sau video digitizate pe www.europeana1914-1918.eu. Astfel, după ce sunt verificate de echipa editorială, acestea devin accesibile pentru întreaga lume.

Proiectul s-a desfășurat cu succes în Germania, Anglia, Irlanda, Luxemburg, Slovenia, Danemarca, Italia și Cipru începând cu 2011, reușind să atragă mii de oameni. Aceștia au contribuit cu povești și amintiri originale, nepublicate anterior, îmbogățind astfel arhiva digitală care va oferi noi surse pentru cercetare, educație, expoziții și evenimente comemorative.

„Succesul acestui proiect ilustrează interesul major al europenilor pentru istoria lor comună", spune coordonatorul proiectului, Frank Draushke. "Oamenii își transmit poveștile de familie din generație în generație; Europeana le oferă ocazia de a conserva aceste povești pentru generațiile viitoare și de a le face accesibile pentru întreaga lume. Printr-o abordare originală asupra istoriei culturale, Europeana reunește poveștile personale ale oamenilor și istoriile oficiale ale războiului, colectate de la bibliotecile și arhivele naționale. Sperăm ca România să se dovedească un contributor important la această colecție unică, ajutându-ne să aducem poveștile de familie din Primul Război Mondial în epoca digitală".

Proiectul "Europeana 1914-1918" reprezintă inițiativa unui parteneriat între Europeana, Universitatea Oxford, precum și multe alte instituții europene locale. În România, principalii parteneri ai proiectului sunt Biblioteca Academiei Române și Biblioteca Județeană „Octavian Goga" Cluj.

Europeana 1914-1918 invită locuitorii continentului să își împărtășească prin intermediul internetului propriile amintiri din Primul Război Mondial. Acestea pot include fotografii, scrisori, jurnale, înregistrări video sau audio, diferite obiecte și poveștile lor, care vor fi transpuse în format digital în mod profesionist și adăugate arhivei online, alături de descrierile lor. Independent de caravanele organizate în Europa, oricine poate contribui cu materiale în format digital sau informații pe site-ul www.europeana1914-1918.eu. Până în 2014, anul care marchează 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial, proiectul va colecta amintiri în format digital din numeroase țări europene, cu scopul de a salva amintirile de familie din perioada acestei tragedii ce a răvășit întreaga Europă și de a le face accesibile tuturor.

Europeana este biblioteca, muzeul și arhiva digitală a Europei. Aceasta oferă acces la materiale digitale din muzeele, bibliotecile, arhivele și colecțiile audiovizuale europene. Peste 2.200 de instituții au contribuit de-a lungul timpului la portalul Europeana, iar site-ul său este disponibil în 29 de limbi europene. Europeana le permite membrilor publicului să descopere și să exploreze patrimoniul cultural și intelectual al Europei, printr-un motor de căutare simplu și numeroase expoziții vizuale. De la lansarea sa în noiembrie 2008 de către Comisia Europeană, această bibliotecă digitală a ajuns să includă aproape 30 de milioane de documente și lucrări de patrimoniu, disponibile gratuit pe europeana.eu.

Comenteaza