Cum să mănânci bine, la preţuri studenţeşti

Cum să mănânci bine, la preţuri studenţeşti
Cantinele din campusurile clujene sunt luate cu asalt în fiecare zi de mii de studenţi care vor să ia măcar o masă caldă pe zi, la preţuri pentru orice buzunar.
Dacă o masă în oraş este, de cele mai multe ori, un lux pentru majoritatea studenţilor clujeni, iar varianta “pâine cu parizer” nu le surâde ca meniu zilnic, la cantinele din Hasdeu, Observator şi Mărăşti se poate servi un meniu complet la preţuri cuprinse între 6 şi 13 lei.

Situată chiar în mijlocul căminelor din campus şi reamenajată vizibil în ultimii ani, cantina Universităţii “Babeş-Bolyai” (UBB) a păstrat un iz din vechea atmosferă studenţească din anii ‘70-‘80 datorită frescelor cu tineretul glorios al patriei rămase pe o parte din pereţi. Înăuntru, o coadă lungă şi încolăcită şerpuieşte repejor pe câteva zeci de metri. Până să ajungi la casa de marcat, ai ocazia să citeşti meniul zilei şi să studiezi preparatele din vitrine. Supe, ciorbe, sosuri, cartofi, grătare, caşcaval pane sau ficăţei în ceapă costă doar câţiva lei porţia sau 100 de grame, astfel că, de pildă, un meniu care conţine cartori piure, caşcaval pane şi castraveţi muraţi abia ajunge la 6 lei. Se mai poate alege şi între câteva feluri de pizza, la 4-5 lei bucata. Dacă ţi-ai uitat banii acasă ori nu ai decât pe card, doamnele de la casă te lasă să îi aduci mai târziu, “până la 8:00, când închidem”. La mese este mereu aproape plin, însă domneşte un aer amical care destinde atmosfera. “Cel mai mult îmi place şniţelul şi piureul, supele nu sunt prea grozave. Mi se pare cam aglomerat”, este de părere Răzvan, student într-unul din căminele din campus.

Se stă la coadă şi la cantina din campusul Mărăşti. “În prima lună de la începerea cursurilor sunt foarte mulţi oameni care mănâncă la cantină, mai ales boboci. Din cauza asta se formează cozi care durează şi 45 de minute”, se plânge Ovidiu, student “abonat” la masă aici. Cu toate acestea, băiatul spune că are o părere bună despre cantină. “Preţurile sunt mai mult decât ok, iar femeile care îţi dau mâncarea sunt de treabă. Nu e genul de servire de puşcărie, unde îţi trânteşte în farfurie mâncarea şi ţi-o dă în scârbă”, apreciază studentul. Meniul de “felul 1” de aici este destul de generos, de la ciorba de varză, care e 1,2 lei, până la ciorba de burtă, care e aproximativ 4 lei, şi “orice ai alege e bun”, potrivit lui Ovidiu. Pentru următorul fel de mâncare oferta este, la fel, variată: şniţele de pui şi de porc, grătare, cârnaţi prăjiţi, iahnie de fasole, cartofi prăjiţi, pilaf de orez.

“Nu îmi place foarte mult cum sunt şniţelele vieneze. Lumea le cumpără, totuşi, deci problema e la mine”, mărturiseşte studentul. În schimb, se dă în vânt după friptura de porc cu piure. “Au la cantină şi mâncare pentru vegetarieni, gen legume fierte sau spanac scăzut. Chiar şi şniţele de soia aveau într-o vreme”, mai spune studentul. Politehniştii din Mărăşti apreciază şi prăjiturile servite la cantina din campus şi, mai ales, faptul că “sună Student Sound (Radioul studenţesc care emite din Observator - n. red.) în boxe”. Studenţii din Observator au de aşteptat doar câteva minute la coadă, aşa încât abia ai timp să îţi alegi meniul. Preţurile sunt aceleaşi ca şi în Mărăşti, însă diferă gustul unor preparate. Sunt apreciate aici ciorbele, carnea la grătar şi chiar salatele, mai ales cele de varză şi murături.

Bobocii politehnişti, obligaţi să îşi ia cartele la cantină

Mai mulţi studenţi de la UTCN aflaţi în anul I de studiu s-au plâns că în prima lună a anului universitar au fost nevoiţi să îşi cumpere cartele la cantinele din cele două campusuri. “Costul cartelei pe o lună este cam de 150 de lei, nu e mult, dar am vrea totuşi să avem noi opţiunea asta, să ne luăm sau nu cartele de masă”, s-a plâns un student care nu a dorit să îşi spună numele.

Comenteaza