Cum scăpăm de bolile reumatismale
- Scris de Cristina Pirvu
- 22 Mar 2012, 22:22
- Eveniment
- Ascultă știrea

"E primul seminar dedicat în întregime pacienţilor", a declarat Simona Rednic, şefa Clinicii de Reumatologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Cluj. Maria Ursa este un medic stomatolog clujean care a fost diagnosticat cu poliatrită în anul 2000. "Boala s-a manifestat la început prin dureri articulare, prin tumefacţii, nu puteam să îmi mişc mâinile. Într-un interval foarte scurt de timp nu am putut să mai lucrez. Am încercat diferite tratamente până în 2005, când am fost propusă pentru programul naţional de sănătate şi am început să fac perfuzii. Din acel moment am început să renasc", a povestit Ursa. Ea a explicat că suferinţa nu este doar fizică. "Suferi foarte mult şi psihic pentru că devii dependent de ceilalţi. E îngrozitor", a adăugat Ursa.
Şi clujeanca Aurelia Oprea a fost diagnosticată cu aceeaşi boală. "Aveam dureri foarte mari. Nu puteam să merg, aveam dureri foarte mari, mi se inflamau mâinile, nu puteam să îmi ridic capul. Mă trezeam dimineaţa şi nu puteam merge", a explicat Oprea. În cadrul seminarului de sâmbătă, medicii specialişti vor discuta cu pacienţii, cu rudele lor, dar şi cu alţi doctori despre poliartrita reumatoidă şi despre spondilartropatii. "Poliartritele şi spondilartropatiile afectează 1% din populaţie. Nu avem o situaţie reală din România pentru că nu există un registru naţional care să aibă în evidenţă aceste boli", a explicat Rednic.
Conform acesteia, debutul spondilartropatiilor apare la bărbaţi în jurul vârstei de 20 de ani, iar poliartrita apare la femeile cu vârsta cuprinsă între 30 şi 40 de ani. "Avem 2.000-3.000 de pacienţi cu poliartită în evidenţe din toată Transilvania. Este o boală cronică. Există un studiu făcut pe spondilită în Germania şi acolo boala se se diagnostichează la şapte ani de la debut pentru că este interpretată ca o durere de spate comună", a explicat Rednic. Tratamentul pentru bolnavii care suferă de boli reumatismale este susţinut prin intermediul programelor naţionale de sănătate. Ieri, la Clinica de Reumatologie, mai multe persoane îşi făceau tratamentul. La seminar sunt aşteptate aproximativ 100 de persoane, care se pot înscrie pentru a participa la eveniment pe portalul www.art-cluj.ro, taxa de participare fiind de 5 lei.