Cum se finalizează un bloc ilegal sub nasul autorităţilor

Cum se finalizează un bloc ilegal sub nasul autorităţilor
Muncitorii construiesc de zor imobilul de pe strada Bucureşti nr. 4, chiar dacă inspectorii Primăriei Cluj-Napoca au dispus încă de luna trecută sistarea lucrărilor.
Vecinii şantierului de pe strada Bucureşti nr. 4 sunt exasperaţi de zgomot şi spun că se lucrează până seara târziu. Toate acestea în condiţiile în care Primăria Cluj-Napoca a amendat investitorul cu 10.000 de lei şi l-a obligat să oprească lucrările. Constructorul a contestat însă procesul-verbal de contravenţie, iar până la pronunţarea instanţei inspectorii municipalităţii nu mai pot lua alte măsuri. Iordanianul Awwad Jamal spune deschis că vrea să termine blocul până se judecă dosarul la instanţă, deoarece nu crede că ar putea fi demolat.

Locatarii blocului de care este aproape lipit noul imobil spun că nu mai suportă gălăgia de pe şantier. “Un pic de linişte nu mai avem. Degeaba a sistat primăria lucrările şi au stat poliţişti comunitari aici, căci se lucrează în continuare, încă mai tare ca înainte”, spune Dorina Crişan. O altă locatară ne arată cum i-a fost acoperit geamul de la baie de către noua construcţie. “Ne-au acoperit geamurile, aerisirile, ne-au umbrit total blocul. A fost poliţie aici, dar după ce au plecat iar au început să construiască. Nu le pasă”, se plânge Maria Roman.

Luna trecută, inspectorii Primăriei au constatat că investitorul Awwad Jamal a demolat ilegal casa de pe Bucureşti nr. 4 şi că ridică fără autorizaţie un bloc cu trei etaje. “S-a întocmit proces-verbal de de sancţionare contravenţională, prin care s-a dispus sistarea imediată a lucrărilor şi s-a aplicat o amendă de 10.000 de lei. Deoarece beneficiarul nu s-a conformat măsurilor dispuse, au fost sesizate organele de urmărire penală. În urma verificărilor din data de 27.07.2010 la adresa menţionată, s-a constatat că se executau în continuare lucrări de construcţii, fapt pentru care s-a depus la Judecătoria Cluj-Napoca o cerere de ordonanţă preşedinţială în vederea opririi imediate a lucrărilor de construcţii”, se arată în comunicatul Biroului mass-media al primăriei.

Numai că iordanianul Awwad Jamal a contestat amenda primăriei şi are termen la judecătorie în 29 octombrie. În aceeazi zi se va dezbate şi ordonanţa preşedinţială cerută de municipalitate. De asemenea, Awwad a fost amendat şi de către Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) pentru că muncitorii lucrează “la negru”. “Constructorul a fost amendat cu 26.000 de lei. Are 30 de zile pentru a intra în legalitate. Dacă nu se conformează, putem aplica o nouă amendă de până la 8.000 de lei”, a spus inspectorul-şef ITM Cluj, Emilian Roşca.

Awwad Jamal vine des la şantier cu maşina sa luxoasă pentru a vedea cum avansează lucrările. “Nu este adevărat că se lucrează până noaptea. La ora 18:00 pleacă toţi muncitorii acasă. Am vorbit cu avocatul şi mi-a zis că nu mai putem primi altă amendă, deoarece suntem în proces cu primăria. Am contestat amenda şi sper să termin blocul până ne judecăm. Nu cred că se poate demola”, spune iordanianul. Acesta recunoaşte că a început lucrările fără autorizaţie deoarece nu a mai putut aştepta emiterea ei.

“De trei ani aştept autorizaţia. M-au tot purtat cei de la Primărie, ba să retrag imobilul de la stradă, ba să fac parcări subterane. Le-am făcut şi tot nu e bine. Eu am investit 200.000 de euro în terenul acesta şi nu pot sta cu el degeaba că cei de primărie nu vor să-mi dea autorizaţie”, povesteşte Jamal. El spune referitor la geamurile blocului vecin, pe care le-a acoperit, că şi casa care exista înainte ajungea până la etajul doi. Comisia Tehnică de Urbanism i-a respins proiectul pe motiv că “nu respectă retragerile faţă de vecinătăţi şi regulile de construire ale zonei”. În ce priveşte amenda pentru munca la negru, investitorul susţine că muncitorii lucrează în contul unei datorii pe care o avea un prieten către el. “M-au amendat degeaba, căci oamenii lucrează pe prietenie”, spune arabul.

Comenteaza