Cum se poate salva Spitalul de Urgenţă

Cum se poate salva Spitalul de Urgenţă
Ministerul Sănătăţii intenţionează să transforme în institut Spitalul Clinic de Urgenţă “Octavian Fodor” din Cluj. Astfel, finanţarea instituţiei ar putea creşte.

 Spitalul de Adulţi din Cluj-Napoca ar putea să se transforme în Institut Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie ca urmare a unui proiect al Ministerului Sănătăţii Publice (MSP). Astfel, în instituţie ar putea să se desfăşoare cercetări clinice, iar tarifele de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate destinate cazurilor rezolvate ar creşte cu sume cuprinse între 200 şi 800 de lei. în plus, viitorul institut ar putea căpăta mai multe fonduri prin intermediul programelor naţionale de sănătate.

 

“Există un proiect prin care Spitalul Clinic de Urgenţă (SCU) «Octavian Fodor» să se transforme în Institut Regional de Gastroenterologie, care prevede ca o parte să rămână spital de urgenţă şi o parte să fie institut”, a declarat Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al MSP. La viitorul institut clujean va exista posibilitatea punerii în practică a unor studii clinice în gastroenterologie. “O parte din spital devine institut recunoscut naţional şi ei vor avea posibilitatea să pună în practică studii clinice şi cercetări. Spitalul devine un centru de elită, iar asistenţa e la un nivel mai înalt”, a precizat Grigore.

 

Odată cu posibila transformare a SCU, conducerea instituţiei medicale speră ca şi veniturile acesteia să crească. “E o strategie a MSP de înfiinţare a Institutului Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie în Cluj ca o recunoaştere pe partea de Medicală III şi Chirurgie III. Institutul reprezintă o entitate de nivel superior, de cercetare cuplată cu partea de învăţământ şi sănătate. E un progres”, a declarat Mihai Mleşniţe, managerul SCU “Octavian Fodor”.

 

Unitatea medicală are în prezent 780 de paturi şi 1.300 de angajaţi. “Personalul o să fie acelaşi şi o să se poată adăuga o echipă de cercetare. Avem o structură aprobată pentru echipa de cercetare, dar nu am scos posturile la concurs, fiind blocate. Pentru cercetare vor veni bani. Tariful pe caz rezolvat la institute este mai mare şi implicit finanţarea e mai mare. Sunt institute care au tariful pe caz rezolvat de 2.200 de lei faţă de 1.390 de lei, cât avem noi acum. La institute finanţarea este mai bună”, a afirmat Mihai Mleşniţe. Spitalul are o medie anuală de 34.000 de pacienţi externaţi. “Per total, bugetul spitalului este de 47 de milioane de lei în 2010. în 2009 a fost de 52 de milioane de lei”, a precizat Mleşniţe.

 

Dacă proiectul MSP va fi aprobat, atunci SCU “Octavian Fodor” va fi cel de-al doilea Institut de Gastroenterologie şi Hepatologie (IGH) din ţară după cel din Iaşi şi primul ca număr de paturi. “Noi avem doar 125 de paturi, din care 11 în conservare. Finanţarea se face prin prestări servicii către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS). La noi tariful pe caz rezolvat este de 1.589 de lei, iar în 2009 tariful a fost de 1.673 de lei. în 2009 am rezolvat 6.950 de cazuri, iar în acest an, până în luna iunie, 3.431 de cazuri”, a declarat Alice Zaiti, directorul financiar contabil al IGH Iaşi. Institutul a avut în anul 2009 un buget de 9,9 milioane de lei, iar în 2010 bugetul este de 8,9 milioane de lei.

 

20 de milioanede lei, bugetul la Urologie

 

Institutul de Urologie şi Transplant Renal Cluj are 100 de paturi şi un buget de 19 milioane de lei. “Mare parte din finanţare este pe programul naţional de transplant. Avem un tarif de 2.132 de lei pe caz rezolvat. Avem un buget de 19.518.104 lei, din care 11 milioane îi primim pentru programul naţional de transplant, iar restul sunt prin contractul cu CJAS şi alte venituri. Suntem unitatea cu cel mai mic număr de paturi. Avem peste 6.000 de cazuri rezolvate”, a declarat Sanda Rodica Baciu, directorul financiar al unităţii medicale.

 

 

Institute clujene

 

în judeţ funcţionează la această oră trei institute medicale recunoscute la nivel naţional şi nu numai:

 

 Institutul Oncologic “Ioan Chiricuţă”

 Institutul Inimii “Nicolae Stăncioiu”

 Institutul de Urologie şi Transplant Renal

 

Comenteaza