Cum se produce energie verde la Cluj

Cum se produce energie verde la Cluj
Studenţii de la Facultatea de Ştiinţa şi Energia Mediului vor avea la dispoziţie peste un an un laborator în premieră în România, în cadrul căruia vor vedea cum se obţine energia din surse neconvenţionale.
Cercetătorii clujeni vor avea ocazia să studieze potenţialul Clujului în ceea ce priveşte sursele de energie verde, fie că este vorba de radiaţii solare ori de căldură a solului. Proiectul a fost demarat deja, iar laboratorul va fi amplasat în curtea facultăţii.

“Ca mărime, va fi cât o căsuţă cu două încăperi, pe o suprafaţă de 20-24 de metri pătraţi. Laboratorul va avea panouri solare cu o capacitate de un kilowat şi ar fi bine dacă am putea să le cuplăm la reţea, să devenim şi furnizori de energie. Dar este puţin probabil să primim acceptul companiei de electricitate pentru că este o cantitate prea mică de energie. Un kilowat e puţin, ar trebui să avem măcar 5 kw”, a precizat Dumitru Ristoiu, profesor universitar la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului din cadrul Universităţii “Babeş-Bolyai” şi coordonator al proiectului. Laboratorul face parte dintr-un parteneriat al instituţiei cu firmele Energia Verde şi Rimms Producţie şi Construcţii SRL, proiect prin care se va construi un parc fotovoltaic la Mociu. La rândul lor, investitorii români colaborează cu Nordelectrica, o companie italiană. “Am căutat de mult timp să realizăm un laborator specializat pentru energie. Criza ne afectează şi pe noi, astfel încât fondurile de cercetare s-au diminuat simţitor. Am primit atunci o mână de ajutor de la mediul privat”, a explicat profesorul.

Pe lângă panouri, noul obiectiv care va fi terminat peste un an va avea şi captatori solari. Dispozitivele funcţionează pe aşa-numitul principiu al corpului negru: un asemenea corp se încălzeşte la soare, iar apa care va trece pe el va avea, la rândul său, o temperatură crescută. “Aceşti captatori au sarcina de a prepara apa menajeră. Fiecare familie îşi poate monta pe acoperiş captatori care îi asigură necesarul de apă menajeră. Captatorii moderni cu tuburi vidate pot să prepare apa până la 100 de grade. Or, această apă poate fi folosită pentru centrale termice, poate prelua o parte din sarcina centralei de bloc”, a explicat Călin Baciu, decanul facultăţii. De asemenea, cercetătorii clujeni plănuiesc să monteze în viitorul laborator şi pompe de căldură. Căsuţa-laborator va deveni, astfel, independentă energetic şi va mai găzdui şi alte experimente. “Am vrea să stimulăm alte tipuri de obţinere a energiei, fiind laborator solar. De exemplu să încercăm cum s-ar putea rezolva un alt model de captare a energiei prin concentratoare solare, să construim o parabolă cu motor Spierling să se facă transformarea energiei solare în energie electrică”, a explicat Ristoiu. Investiţia pentru acest proiect, unic în ţară, este de 60.000-70.000 de euro.

Scad dramatic resursele clasice de energie

“Ceea ce dorim noi să demonstrăm prin acest proiect este faptul că o casă, dacă este bine construită, bine izolată şi echipată cu aceste tehnologii moderne, poate să devină independentă din punctul de vedere al energiei”, a declarat Călin Baciu, decanul Facultăţii de Mediu. Energia regenerabilă va fi una din marile provocări pentru următoarele decenii pentru omenire, potrivit decanului. “Resursele energetice neregenerabile se diminuează pe an ce trece şi, de asemenea, necesităţile de energie ale planetei cresc. Din această discrepanţă rezultă o situaţie care poate să ducă la scăderea creşterii economice, la criză şi chiar la efecte mult mai grave pe plan mondial”, a atras atenţia decanul.

Comenteaza