Cum se vede de la Cluj introducerea coplăţii VIDEO

Cum se vede de la Cluj introducerea coplăţii VIDEO
Românii vor plăti, începând cu luna martie, o sumă de bani pentru serviciile asigurate în spitalele de stat, cu excepţia celor de urgenţă. Informaţia apare în scrisoare de intenţie convenită de Guvern cu FMI.

În document se arată că măsura a fost luată "în vederea rezolvării dezechilibrelor financiare din sectorul de sănătate". Coplata va reprezenta o sumă mică de bani, cel mai probabil 10 lei, şi va fi aplicată în funcţie de serviciile furnizate, la momentul externării. De asemenea, Guvernul s-a angajat în faţa delegaţiei FMI să revizuiască lista medicamentelor compensate, să introducă mecanisme pentru reducerea perioadei de spitalizare şi creşterea gradului de utilizare a serviciilor ambulatorii. Noul tip de finanţare pentru sistemul medical este văzut de lumea medicală clujeană drept unul care copiază principiul coplăţii din alte ţări europene.

"Să spunem că un serviciu x costă 100 de lei. La acest serviciu se stabileşte o coplată de un leu. Alt serviciu costă 200 de lei. La acest serviciu se stabileşte o coplată de 3 lei. Coplata este o sumă fixă. Nu este un procent din plata serviciului din asigurarea de sănătate", a precizat Dorina Duma, şefa Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj.

Managerul celui mai mare spital pavilionar din ţară salută decizia Ministerului Sănătăţii şi consideră că, financiar, nu ar fi un ajutor semnificativ.

"Introducerea sistemului de coplată se intenţionează să se facă într-un mod limitat şi pentru o perioadă scurtă de timp, experimental cum ar fi şi ideea principală e de a controla costurile spitalizării. Adică de a reduce numărul de spitalizări care nu au o indicaţie extrem de bine fundamentală", a menţionat Cristiana Ciortea, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj.

Coplata de 10 lei pentru spitalizare va fi plătită la externare, iar urgenţele chirurgicale vor fi exceptate.

 

Comenteaza