Cursuri de tehnologie pentru medicii clujeni

Cursuri de tehnologie pentru medicii clujeni
200 de medici specialişti şi rezidenţi clujeni sunt aşteptaţi să se înscrie într-un proiect care îşi propune să le crească gradul de specializare pentru a face faţă introducerii noilor tehnologii în sistemul de sănătate din România.

"Pentru că medicina înaintează în paralel cu tehnica, şi cadrele medicale au nevoie de pregătire şi în utilizarea noilor aparate şi proceduri folosite la scară largă în întreaga lume. Ne-am propus, aşadar, să pregătim 1.600 de medici specialişti şi rezidenţi din toată ţara", a declarat Horaţiu Boloşiu, managerul proiectului "Formare profesională pentru implementarea noilor tehnologii în sistemul de sănătate". Cursurile vor avea loc pe o perioadă de trei ani în opt centre universitare ale ţării şi sunt organizate de Societatea Română de Reumatologie (SRR). De la Cluj sunt aşteptate să se înscrie 200 de persoane, medici reumatologi, internişti, balneo-fizioterapeuţi, neurologi sau oricare altă specialitate cu preocupări în domeniul patologiei musculo-scheletale. "Am hotărât să mergem pe principiul primul venit, primul servit. Când se completează locurile, lista va fi închisă. La final, cursanţii vor primi o diplomă şi 198 de credite", a explicat Boloşiu.

Prima fază a acţiunilor va fi o evaluare a modului în care este utilizată noua tehnologie în sistemul de sănătate din România, după care vor avea loc sesiuni de formare în toate cele opt regiuni. Vor fi puse la punct un sistem de stocare videoconferinţe, altul pentru demonstraţii de investigare, intervenţii medicale şi tratamente. De asemenea, urmează să se realizeze o bază de date cu medicamente, o alta cu tehnologii în domeniul medical, cu clinici specializate şi una cu informaţii despre medici. Nu vor lipsi din dotare o bibliotecă virtuală şi un sistem de interconectare-forum. Cursurile sunt gratuite. Bugetul proiectului este de 21 de milioane de lei, finanţare obţinută prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 5548. "Proiectul este unul foarte ambiţios. Îşi propune menţinerea ritmului forţei de muncă medicale cu evoluţia tehnologiei. Nu e vorba atât de mânuirea unor aparate, cât de înţelegerea acestei lumi noi, care e deosebit de complexă", a apreciat Ioan Bruckner, preşedintele Societăţii Române de Medicină Internă.

 

 

Comenteaza